23948sdkhjf

Enorme besparelser ved omsliping og spesialverktøy

- Vil du spare penger, eller sliter du med for stort driftsresultat, spør Aril Digernes, daglig leder i Slip & Spesialverktøy AS på Bryne. Han mener det er enorme besparelse å hente på omsliping av skjærende verktøy og bruk av spesialverktøy.

Slip & Spesialverktøy ble stiftet i 2009. Aksjonærene i selskapet er Ing Yngve Ege AS, AS Nor-Swiss, HTS Verktøy AS, Metall Maskin AS, Digernes AS, Helge Karlsen AS samt E-F Teknikk – alle tilhørende EGE-Gruppen. Selskapene er lokalisert rundt om i landet som sammen dekker hele Norge.

- Slip & Spesialverktøy ble dannet for å kunne tilby en effektiv partner for det norske markedet innenfor omsliping, belegging samt spesialverktøy i HM (Hardmetall), forteller Aril Digernes, daglig leder i selskapet.

Han mener det har vært for lite fokus på de store økonomiske fordelene ved omsliping og ved bruk av spesialverktøy.

Har det vært for gode tider for industrien?

- Vel, i alle fall har den siste oljekrisen gjort at bedriftene har blitt mye flinkere til å se etter besparende tiltak, og jeg tror tiden er inne for å synliggjøre de mulighetene omsliping og spesialverktøy byr på, svarer Digernes.

Behov for raskere levering

Hos Slip & Spesialverktøy tilbys en rekke ulike produkter og tjenester. I tillegg til omsliping og belegging, sistnevnte som de er alene om i Norge, utvikles og produseres nye verktøy for kundene. Tett dialog med en av de største kundene sine, Aarbakke AS, har gitt verdifull forståelse av behovene i den sponfraskillende industrien.

- Vi har vært så heldige å dra veksler på blant andre Alf Morten Skeies mer enn 30 års erfaring i bransjen. Han er avdelingsleder hos Aarbakke og var med på å kjøpe inn de første maskinene. Ved oppstarten av Slip & Spesialverktøy AS, for snart ti år siden, var leveringstid på spesialverktøy opptil tre uker, noe bransjen ikke var tilfreds med. Dette har vi altså gjort noe med, understreker Digernes.

Omsliping

- Vi kan gjøre avtale om opphenting av våre slipekasser i et såkalt to-kassesystem, eller det kan sendes til et av selskapene i EGE-Gruppen, eventuelt direkte til oss. Spesialønsker når det gjelder profil kan avtales. Vi tilbyr også belegging av omslipt verktøy. Normal leveringstid for omslipt verktøy ferdig belagt er åtte arbeidsdager, sier Digernes.

Den komplette prosessen rundt omsliping er; måling, sliping, belegging, rengjøring, merking, måling og dokumentasjon. HM emnene for spesialverktøy er opptil 330mm i lengde med diameter fra Ø3-40 mm.

Spesialverktøy i HM

Men, ved behov tilbys også tegning, produksjon og ferdig belagt verktøy innen 24 timer.

- Vi lagerfører utvalgte produkter, eksempelvis AutoClave verktøy. Slip & Spesialverktøy har effektive rutiner og systemer, dette gir oss stor konkurransekraft, mener bedriftslederen.

Tallenes tale

Du hevder det er enorme besparelser ved å slipe om og benytte spesialverktøy, hva slags tall snakker vi om?

- Det koster vanligvis mellom 60-70 prosent mindre å omslipe enn å kjøpe nytt, og i spesielle tilfeller kan man spare enda mer, svarer Digernes, og legger til:

- Vil du spare penger eller sliter du med alt for stort driftsresultat? Vi har kundeeksempel der vi har utviklet spesialverktøy for en internasjonalt ledende kunde. Verktøyet ble av kunden testet mot noen av verdens ledende verktøyprodusenter. Verktøyene holdt normalt til fremstilling av cirka 400 deler. Løsningen fra Slip & Spesialverktøy hold til 1100 deler. Det er tallenes tale.

Hvordan klarer dere dette?

- Mye takket være at vi jobber tett med noen av Norges beste produksjonsbedrifter som innehar svært mye spesialkompetanse som de deler med oss. Resultatet er at vi sammen blir et vinnerlag, svarer Aril Digernes.

Noen råd

Hva vil du si er nøkkelen for å utnytte de mulighetene omsliping og spesialverktøy gir?

- Skal du få maksimalt ut av omslip må du unngå å skrote verktøyet og da må du stoppe i tide. Med det menes det at det må være nok material igjen på verktøyet til å jobbe med. Eksempelvis kan man kappe verktøyet og lage ny ende, her er det mye å spare, kanskje halv pris av nytt. Husk at du får kanskje 90-100 kroner per kilo skrotmetall, mens et verktøy alene kan spare deg for flere hundre kroner, svarer Digernes, og fortsetter:

- Når det gjelder spesialverktøy kan man til maskiner med to spindler lage speilvendte verktøy - høyre- og venstreversjoner – noe som vil gi økt produktivitet.

Hvorfor benytter ikke alle seg av disse kostnadsbesparende mulighetene?

- Vel, det handler kanskje om bedriftskultur, manglende oversikt og at ledelsen ikke vet om mulighetene. Det er viktig at man får inn rutiner og bevisstheten om at man ikke skal kaste noe som er i orden og som kan gi bedriften bedre utnyttelse av ressursene, konkluderer Aril Digernes.

For mer informasjon se: www.slipss.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078