23948sdkhjf

AMB 2018 med ny rekord

Verktøymaskinmessen AMB fikk rekordhøy oppslutning i år, over 1500 utstillere fant veien til messelokalene i Stuttgart. Over 91.000 besøkere fra verden over strømmet til en fullsatt messe. Maskinregisteret presenterer her en smakebit.

AMB er verktøymaskinmessen som går i de årene EMO ikke holdes, men det later ikke til å være noen hindring for suksess, for AMB bare vokser. Fra forrige gang messen ble avholdt, i 2016, og til årets messe har brutto utstillingsareal økt fra 105.000m2 til 120.000m2. Samtidig har antall utstillere økt fra 1450 i 2016 til 1553 i 2018.

Utstillerne fremviste nyheter, innovasjoner og videreutviklinger for både metallskjærende og sponfraskillende verktøymaskiner, presisjonsverktøy, målesystemer og kvalitetssikring, roboter, material- og verktøyhåndtering, industriell programvare og ingeniørarbeid, komponenter, sammenføying og tilbehør. AMB 2018 støttes av salgsfremmende støttespillere, blant annet VDMA Presisjonsverktøyforening, VDMA Programvare og digitaliseringsforening, og Tysk maskinbyggerforening (VDW).

Digital produksjon

I likhet med forrige EMO i 2017 var det mye fokus på digitalisering, såkalt Industri 4.0 og IoT (Internet of Things). Det er flere utstillere som begynner å komme med konkrete løsninger enn det vi så på EMO i fjor, og utviklingen går nå ganske fort.

Verktøyprodusentene viser hvordan man kan utnytte digitale plattformer til lettere å finne riktig verktøy, bestille og holde oversikt over prosesser og produkter. I tillegg ser vi at flere av verktøyprodusentene satser på kompetanse og tilbyr online opplæring. Intelligente verktøy, med eksempelvis sensorer, finnes på markedet, og disse vil, blant annet, gi økt kvalitet, økt effektivitet og lengre verktøylevetid.

De store maskinprodusentene støtter i større grad nettverkssamarbeid i sine maskiner og programvare. Åpne plattformer skal gi økt verdiskaping for kundene, noe som var helt klart under DMG Moris pressekonferanse, der man fikk se hvordan en av verdens største maskinprodusenter tenker digitalt fra konstruksjon og design, simulering produksjonsplanlegging, produksjon, materialhåndtering, varestrømmer, lager og logistikk til vedlikehold og overvåking. Gjennom den åpne digitale plattformen ADAMOS samarbeider DMG MORI med en rekke andre aktører som sammen jobber for økt verdiskaping for kundene.

Automatisering og bruk av roboter er snart standard vare hos de store maskinprodusentene. Robotprodusentene jobber tett med maskinprodusentene og det kommer stadig smarte løsninger på markedet. Robotene blir billigere og lettere å programmere, noe som vil medføre at flere produksjonsbedrifter vil robotisere. Man kan se for seg at maskinoperatører jobber på dagtid og klargjør robotene slik at de kan jobbe nattskift.

- Om kort tid ser vi autonome fabrikker, det er spennende tider vi lever i, kommenterte Dr. Mori.

Når det gjelder additiv produksjon var det ikke mange rene 3D-printere å se, selv om enkelte verktøymaskinprodusenter nå tilbyr dette, deriblant DMG MORI, men det kommer flere hybride maskiner på markedet, og igjen er det de store maskinprodusentene som leder an. Markedet er avventende, men så snart vi ser noen som tjener penger på denne maskintypen kan vi regne med at flere følger etter.

Stor, men ikke som EMO

AMB får ros fra norske maskinforhandlere og besøkere som mener messen viser et bredt spekter av produkter, men det påpekes at man også må være på EMO, for det er der de store nyhetene vises. Når det er sagt var det naturligvis nyheter på AMB også, men man merker at denne messen er mer myntet på det tyske markedet. Et stort pluss, sett fra en besøkers perspektiv, er at AMB holdes i Stuttgart, to minutters gange fra flyplassen. Det vil si at du kan fly inn om morgenen, være på messen hele dagen, og fly ut igjen på kvelden. Et annet er at messen er kompakt, du trenger ikke buss for å nå hallene, og at det er et par hoteller rett utenfor messedøren for deg som vil være på messen mer enn en dag.

Neste AMB holdes 15 - 19 September 2020.

For mer informasjon se: www.messe-stuttgart.de/amb

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109