23948sdkhjf

Meget svak krone, sterk dollar og solid PMI

| Av Redaktionen | Tips redaksjonen om en historie

Den norske kronen har på nytt svekket seg, rimelig overraskende for de fleste økonomer. Swebank kom nylig med en analyse som minner om «glemte årsaker» til svak krone og tror kronen forblir svakere enn Norges Bank har anslått, uttaler Thomas Engen i Astrup AS.

Dollaren er på sitt høyeste nivå på 1,5 år, noe som påvirker råvareprisene. Både oljepris og industrimetaller har seget ned, men effekten i norske kronen uteblir grunnet den sterke dollaren. Også mot Euro er kronen svak, gjennomsnittet for november gikk ned 15 øre til 9,63 for en Euro. Prisen på aluminium ligger nokså stabil, til tross for meget høy pris på råvaren alumina. 40 prosent av smelteverkene sies å gå med tap med dagens LME, og dette vil neppe fortsette. Fremdeles går Hydros anlegg i Brasil for halv maskin, tilgangen på alumina vil bedres når Alunorte får skru opp til full kapasitet igjen. Analytikere som følger dette tett mener det ikke skjer før i andre kvartal 2019. Hydro forventer et strammere marked neste år med underskudd utenfor Kina. Verdens største produsent, China Hongqioa Group kutter produksjonen med 550.000 tonn for å redusere utslipp og forurensing. Norsk PMI for november kom på sterke 56,0- opp marginale 0,2 fra oktober. Det viser solid vekst i industrien.

Lange ledetider på spesialstål

Tilgjengeligheten er ganske god for bulk / standardmaterialer i rustbestandig stål og aluminium. Outokumpu kan levere allerede i januar fra verket i Finland, mens spesialitetene fra de svenske verkene ikke kan leveres før i april. På stangstål meldes det noe mindre etterspørsel på mindre dimensjoner fra bilindustrien, mens spesialiteter har lang ledetid fra verkene. Dette gjelder ikke minst på spesialstål, hydraulikk og stempelstenger. På ekstruderte produkter i aluminium er det meget korte ledetider fra de nordiske verkene, alle kan levere profiler på tre uker. Også de Europeiske aktørene har fått en brems i Q4, noe som er sesongmessig helt normalt. Valseverkene har tykkere ordrebøker, Hydro har fra 8-10 ukers produksjonstid fra sine verk. Legeringstillegget på rustbestandig gikk litt ned fra november, men vi venter ingen store endringer til januar. Skrotprisen på stål gikk markant opp til 2875.- kr/tonn for 520M. Prisen på kobber steg 1,20 kr/kg i november, i tillegg øker alle produsentene sitt finansieringspåslag på kobber fra januar. På plast er ingen store endringer i pris og leveringssituasjonen, men prisen påvirkes av den svake kronen.

For mer informasjon se: www.astrup.no
Hold deg oppdatert med Maskinregisteret
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

DNB PMI falt tilbake i juli

Enova-støtte til over hundre industriprosjekter

LVD planlegger en rekke teknologiaktiviteter

Står vårt digitale fortrinn for fall?

Vil du være med å utvikle NORSOK N-004 Design of steel structures?

Nyhetsbrev

Zeiss og Hydac øker ytelsen innen teknisk renhet med digitalisert arbeidsprosess

RobotForum 2020 til Molde 22. - 23. september

Få «Den ultimate guiden for 3D-printing» gratis

AP&T med døgnservice

EuroBLECH 2020 utsatt

Kværner og Aker Solutions slår seg sammen

Vention – lag din egen fabrikk på web

Ny eier av WiTö Stainless investerer i Salvagnini fiberlaser

Nor-Swiss lanserer Xebec Technology for grading og polering

God påmelding til SMART industri 2021

Ny Generalsekretær/daglig leder for NSF

iTec blir forhandler av TiPTiG europe

Maskinagenten AS – ny maskinforhandler med mye erfaring

Monitor satser i Norge

Fein med effektiv og trygg fjerning av støv når du sliper

Ny LVD kantpresse på plass hos Smed T. Kristiansen

Wica Cold investerer i ny fiberlaser fra Salvagnini

Wiha’s elektrisk skrutrekker SpeedE i ny utgave

TMTS 2020 blir virtuell, neste fysiske utstilling i 2022

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.11