23948sdkhjf

Signerte 157 kontrakter i 2018

Det er hektiske tider for Mechatronics Innovation Lab (MIL) i Grimstad. I 2018 ble det 157 signerte samarbeidskontrakter og nesten tusen deltakere på kompetansehevende kurs. En åpen invitasjon til industribedriftene har vist seg å være nøkkelen til suksessen.

Som industrijournalist er det spennende å besøke et så spennende og dynamisk miljø som MIL. Her finner man ikke bare landets fremste mekatroniske innovasjonslaboratorium, men også personligheter som evner å se muligheter og å inspirere industrien til å igangsette innovasjonsprosjekter i stor stil.

- Vi har en åpen dialog med industrien og responsen er stor. Vi bruker begrepet «invertert innovasjon», som for oss betyr at vi er aktivt med i innovasjonsprosessen der industribedriftene får se mulighetene hos oss for dernest å gå i gang med innovasjon, sier Bernt Inge Øhrn, daglig leder i MIL.

Feile fort

- Vi går rett på bedriftene, det er de som skal drive frem nye produkter og løsninger. MIL stiller med fasiliteter, kompetanse og den mest moderne teknologien på markedet. Tanken er at bedriftene raskt kommer frem til prototyper og gjør feilene i tidlig fase før kostnadene baller på seg. For bedriftene løper det liten risiko og ingen investeringer i maskiner er nødvendig, uttaler Bernt Inge mens han viser frem den nyeste investeringen på utstyrsfronten; en enhet for fremstilling av nanopulver fra kanadiske Tekna.

Bygger seg opp innen additiv produksjon

Fremstilling av nanopulver åpner for forskning, fremstilling og testing av nye pulverlegeringer og ambisjonsnivået er høyt.

- Vi har en egen etasje for additiv produksjon. Her vil, i tillegg til den nye pulverfremstillingsmaskinen, også står ulike 3D-printere, tre av dem er allerede på plass og i god bruk. Målet er at vi skal være ledende i Norge innen additive prosesser, forteller Øhrn.

Det er hans høyre hånd Morten Kollerup Bak som er ansvarlig for den additive avdelingen, også kalt AM-Integrator.

MIL printer i mange ulike materialer; polymer, kompositt og metaller.

- Vi inviterer til workshop innen additiv produksjon. Her kan man få kompetanseheving innen alt fra konstruksjon og design for AM til praktisk erfaring med programvare, maskiner og materialer, sier Morten og legger til:

- Vi hjelper deg med å komme i gang med additiv produksjon og du trenger ingen forkunnskaper, vi tilrettelegger for faglig nivå og kompetansebehov i hvert tilfelle. I ytterste konsekvens kan vi printe deler på oppdrag for kunde ved behov.

157 signerte kontrakter i 2018

MIL har cirka 50 ulike teknologier i eget hus. Kompetanseheving, bevisstgjøring, testing og utprøving er stikkord for aktivitetene som utføres her.

- Kom til oss for å se og bli kjent med ny teknologi. Vi arrangerer årlig et stort antall kompetansehevende kurs og workshops for alt fra små grupper til hele bedrifter. Rundt 60 bedrifter vil i løpet av 2019 delta på kurs og workshops. Prisen ligger på rundt tusen kroner per hode og dette gir verdifull kompetanse for deltakerne, mener Bert Inge.

I tillegg til aktiviteter i eget hus holder MIL også webinar, eksempelvis innen additiv produksjon i samarbeid med Fraunhofer Institut i Tyskland.

- Vi har også aktiviteter ute i felt og har noe vil kaller «MIL Mobil» - der vi kjører workshops «hjemme» hos bedriften. Her kan alle delta og vi opplever at mange flere får vist sitt engasjement når vi er på hjemmebesøk. Den verdien som ligger i bedriftens fellesskap er viktig å ha med seg i innovasjonsprosesser, sier Bernt Inge.

Digitalisering og simulering

På mange måter er det som å komme inn i en godtebutikk når man besøker MIL. Det er så mye ny spennende teknologi som åpner mulighetene for norske industribedrifter. Et eksempel er fokuset på digitale verktøy. Vi går ned i kjelleren der det står et lite energiverk på 400V med 2MW uttak. Her får undertegnede VR-briller på og kan gå rundt i rommet og inspisere tilstanden på de ulike delene av anlegget. En person, som kan sitte hvor som helst i verden, gjerne hos maskinprodusenten, vil kunne hjelpe meg med å utføre service og vedlikehold gjennom å se det samme som jeg ser. Ved å vise/peke i min brille/skjerm kan jeg ledes til de servicepunkter som er nødvendig for den aktuelle situasjonen – en såkalt utvidet virkelighet (AR). Løsningen er like enkel som den er rask og kostnadsbesparende.

- Hos MIL viser vi alle sider av digitaliseringen i en industribedrift, enten det er gjennom simulator, via programvare eller maskinvare, forklarer Bernt Inge.

Vi går fra kjelleren opp i annen etasje. Her står det en avansert simulator.

- Dette er et bidrag fra næringslivet, nærmere bestemt MHWirth, som har donert denne simulatoren til en verdi av ti millioner kroner, uttaler Bernt Inge og legger til:

- Denne er en krysskobling mellom prosessindustri og offshore, så her kan man øve på mange ulike prosesser, også på bruk av fysisk robot, som står i det samme rommet som simulatoren, i kombinasjon med denne. Resultatet er en utvidet forståelse av det som skjer i den virtuelle verdenen og i virkeligheten.

Sveise med samarbeidende robot

Innen robotisert sveising har MIL ulike prosjekter, eksempelvis en demonstrator med samarbeidende robot fra Universal Robots, sveiseutrustning fra Fronius og verktøyveksling SmartShift. Sistnevnte er utviklet og produsert av den norske bedriften Buind AS.

- Vi har gjennomført prosjekter innen robotisert sveising der resultatet har vært redusert etterarbeid, sågar eliminering av sliping, økt effektivitet og lavere kostnader. Hvis vi kan bidra til økt innovasjon, mer automasjon og høyere fortjeneste for industrien har vi bevist at vår tilnærming med «invertert innovasjon» er en måte å oppnå gode resultater på uten stor risiko og høye kostnader for deltakerbedrifter. Du skal ikke se bort fra at vi får enda flere signerte kontrakter i år enn i fjor, konkluderer Bernt Inge Øhrn.

For mer informasjon se: www.mil-as.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.503