23948sdkhjf

Vannskjæring på beste italiensk vis

Egenutviklet teknologi, kvalitet i alle ledd og kundetilpassede løsninger er stikkord for Waterjet Corporation SRL, den lille, men ytterst ambisiøse maskinprodusenten i Nord-Italia.

Maskinregisteret møter John Idar Oseberg, fra maskinforhandler TB Maskin AS, hos italienske Waterjet Corporation. Her i Monza utvikler og produserer Waterjet Corporation det de selv kaller bransjeledende vannskjæremaskiner. De produserer kanskje bare ti-femten maskiner per måned, men til gjengjeld er hver maskin kundespesifikk, med mulighet for et stort spekter av tilleggsutstyr. 80 prosent av maskinene går til eksport.

Kundebehov i fokus

Vi snakker med eier og visepresident Massimo Russo som viser rundt i produksjonshallen.

- Det er ikke så store lokaler, men her utfører vi montering, testing, klargjøring og dokumentasjon. Alle innsatsvarer kommer fra nøye utvalgte underleverandører som produserer etter våre spesifikasjoner, eksempelvis de raske pumpene fra KMT som er spesielt tilpasset 6000 bar og skjæring i tykkere materialer, forteller Russo og fortsetter:

- Vi utvikler selv, kopierer ikke andre og innehar en rekke patenter. Vi ser ikke så mye på hva andre maskinprodusenter holder på med, for vi vil lage de beste kundetilpassede løsningene i markedet, hverken mer eller mindre.

Han presiserer at man ikke lager maskiner for egen skyld, men for kundens beste.

- Sammen med hver enkelt kunde finner vi optimal løsning. Det kan være en spesialmaskin på 12x4 meter eller en liten maskin med to femaksehoder og mye ekstrautstyr. Uansett er det fornøyde kunder vi lever av, understreker Russo.

Må være best Waterjet Corporation, med hovedkvarter i Monza, Italia, har 40 ansatte, men er også på plass i USA og De Arabiske Emirater.

- Eksportandelen vår er 80 prosent og med mange konkurrerende maskinprodusenter i verden må vi rett og slett være best for å overleve. Vi har slagordet «Your best waterjet performance», sier eksportsalgssjef Giuseppe Belforti.

Allsidig vannskjæring

Under omvisningen i fabrikken får vi se løsninger som Waterjet Corporation tilbyr kundene. Eksempelvis et gitter i bunnen av bassenget som fanger opp komponenter som faller nedi. En vakuumsensor melder fra om feil sandmengde og egne sensorer hindrer krasj under kjøring. Maskinene er modulbaserte med mange standardkomponenter, men alle maskiner utrustes etter kundens ønske. Man kan få utstyr for boring, gjenging, 2D og 3D skjærehode med inntil 90 grader skjærevinkel, plasmaskjærer og annet utstyr som tilpasses kundens prosess. Maskinene fås i ulik høyde også, alt avhengig av størrelsen på emnene som skal skjæres.

- Vi vil slå et slag for allsidigheten til vannskjæring. En av våre kunder benytter vannskjærte emner til strekktesting og en stålforhandler lager kundetilpassede emner i ulike tykkelser. Markedet utvides og i dag finner du også kunder innen bil, fly og medisinsk industri, til og med innen skjæring av kompositt, der en av våre kunder er den tyske flyprodusenten Fokker. Høyverdige og harde metaller som Inconel og titan skjæres med en presisjon på 50 mikron, sier Russo og legger til:

- Vannskjæring er en miljøvennlig metode med relativt lavt energibruk og er en ren lukket prosess dersom man benytter riktig separasjonsteknologi.

Automasjon og Industri 4.0 Tidligere snakket man ikke om ubemannet kjøring av vannskjæremaskiner, men det har endret seg.

- Ja definitivt. I dag er det vanlig med mer automasjon og systemene er godt egnet for automatisk drift. Vannskjæring som metode er stadig under utvikling, og vi mener det er viktig å se fremover og ha en visjon om hva man kan bruke vannskjæring til i årene som kommer. For egen del utruster vi våre maskiner med sensorer slik at de kommuniserer med vår egenutviklede programvare og maskinenes CNC-styringer. Digitalisering og såkalt Industri 4.0 blir stadig en viktigere del av den totale teknologien i og rundt maskinene, og der skal vi ligge i fremste rekke, understreker Massimo Russo.

For mer informasjon se: www.tbmaskin.no og www.waterjetcorp.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.673