23948sdkhjf

Smart produksjon øker konkurransekraften

I juni år inviterte den finske automasjonsspesialisten Fastems til åpent hus hos en av sine fremgangsrike kunder: Norbert Kempf CNC-Technik GmbH i Tyskland. Her ble det virkelig noe å skrive hjem om!

Fastems er godt kjent som en seriøs global aktør innen automasjon, og har en del installasjoner i Norge. Nå vil selskapet at flere norske industribedrifter får øynene opp for hvilke muligheter automasjon og digitalisering byr på. Ved å vise frem sin kunde, det snart 30 år gamle familieeide selskapet Norbert Kempf CNC-Technik GmbH, får Fastems demonstrert hvor lønnsomt det kan bli når man satser på smart produksjon.

Solid faglig program

Det var laget et faglig seminar med flere spennende foredragsholdere. Etter en velkomsthilsen av vertskapet: Stefan Kempf, adm. direktør for Norbert Kempf CNC-Technik, Mikko Nyman, adm. direktør for Fastems Oy Ab og Frank Nolden, adm. direktør for IndustryArena GmbH, innledet Michael Lickefett, direktør produksjonsorganisering ved Institutt for industriell produksjon og fabrikkdrift, Universitetet i Stuttgart, med sitt innlegg om «Personalisert produksjon – Nye løsninger for høyeffektiv småserie og stykkproduksjon». Dernest snakket Thomas Bauernhansl, instituttdirektør ved Universitetet i Stuttgart og leder for Fraunhofer Institutt for Produksjonsteknikk og Automatisering (IPA), om «Massepersonalisering – Utvikle og produsere enkeltprodukter med kognitivt produksjonssystem». Han ble etterfulgt av Heikki Hallila, adm. direktør for Fastems Systems i Tyskland. Han snakket om «Smidig produksjon sett fra et teknisk og økonomisk perspektiv». Etter en liten pause kom Stefan Kempf igjen på scenen og forklarte om «Seriestørrelseuavhengige produksjonskostnader – slik kan det gjøres!».

Fra Sandvik-konsernet stilte Jani Savinainen, leder for Supply Chain og Innovation Center Program. Han viste hvordan Sandvik Rock Drills gjennom riktige investeringer hadde økt tiden fra innovasjon til ferdig produkt å nå markedet med 40 prosent mens ledetiden ble halvert. Sistnevnte skyldes mye satsingen på smidig produksjon som man fikk blant annet gjennom prosessoptimalisering, automasjon og digitalisering. Han la ikke skjul på at Fastems hadde en viktig roll i prosessen.

Siste taler var Marcus Jakob, driftsleder hos SKF Sumter. Han fortalte om «En reise fra batchproduksjon til lavvolum stykkproduksjon i en industri med mange varianter». Digitalisering, automasjon og prosessforbedring var også fokusområder i hans innlegg, men også design for fleksibel produksjon. Hele verdikjeden må forbedres slik at produksjonsflyten gir minimalt med tap, eller på godt engelsk kalt lean manufacturing.

Samtale med Fastems

I kjølvannet av spennende foredrag fikk undertegnede et lite intervju med Fastems nye adm. direktør Mikko Nyman.

Etter ni år i Sandvik-konsernet har han hatt fem år i Fastems, tre av dem som finansdirektør og to år som visepresident i forretningsområdet Tampere Hub.

Nå som du er sjefen i selskapet, hva mener du er viktig fokus i tiden fremover?

- Vi må alltid forstå kunden så vi kan bli bedre og overleve den intense globale konkurransen, svarer Nyman, og vektlegger nødvendigheten av nordisk satsing.

- Vi i Norden er kjent for å være tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi, og nå er det enda viktigere at vi følger på, for både USA og Kina sliter med økt konkurranse og er veldig satsingsvillige innen automasjon. Hvis vi i Europa ikke klarer å automatisere stykkproduksjon får vi store problemer om kort tid. Her kan Fastems bidra både innen digitalisering, virtuelle løsninger og de fysiske installasjonene, mener Nyman.

Hos kunden Norbert Kempf viser Fastems at de mener alvor.

Imponerende automasjonsgrad!

Etter lunsjpausen ble det omvisning i produksjonslokalene og de besøkende får se hva det er denne tyske underleverandørbedriften har gjort som gjør dem konkurransedyktig fra stykkproduksjon til serier på noen få hundre komponenter. Norbert Kempf er spesialisert på komponenter innenfor hydraulikk, pneumatikk, bilindustri, prototyper, deler til anleggsmaskiner og maskinpaletter.

Med under tretti CNC-maskiner, hvorav 21 fireakse maskineringssentre, fra DMG MORI (de fleste NH4000) fordelt på 4000 kvadratmeter produksjonsareal, og hundre ansatte i hele virksomheten, kjøres tre skift. Daglig kommer det et nytt produkt som skal planlegges inn i produksjonen og totalt er det 18.000 delenummer i produksjonsporteføljen. Komplekse deler kan ha mer enn 1000 inspeksjonspunkter. Seriestørrelsene varierer fra ett stykk til cirka 500.

Daglig er det omlag 800 verktøyforflytninger mellom GTS (Central Tool Storage) og GTS (Gantry Tool Storage). Daglig byttes cirka 60 verktøy i et eget «Presetting room» som frakter verktøyene direkte til det helautomatiske verktøylageret som totalt består av 4000 verktøy. Verktøy er i dette tilfellet skjærende verktøy med holder. Det er RFID (radiofrekvensidentifikasjon) på alle verktøy. Fem Fanuc roboter håndterer verktøyvekslingen.

Det er daglig gjennomsnittlig 1600 palettforflytninger. Det er 309 plasser for maskinpaletter og 200 for råvarepaletter fordelt på 24 lastestasjoner for maskin og råvarepaletter.

Under omvisningen fikk man se automatisk skrutrekkerprogram der alle som monterer emner på paletter får et eget skrutrekkerprogram sendt til sin personlige skrutrekkermaskin via WiFi.

Så klart har Norbert Kempf digitale verktøy til å håndtere alt fra ordreinntak, engineering, individuell prising, automatisk produksjonsplanlegging, simulering, automatisk utvelgelse av verktøy og holdere, sågar lager man selv alle egne nullpunktpaletter, spesialverktøyholdere og jiger for hvert produkt hos Norbert Kempf. Selskapet har dessuten automatisk kvalitetskontroll i ulike deler av produksjonen, automatisk datafangst og dataoverføring til viktige systemer som eksempelvis forretningssystem (ERP) og total effektivitetsovervåking (OEE).

Resultatene er positive og viser at med den store satsingen får man raskere ledetider, færre feil og vesentlig høyere kapasitetsutnyttelse. Automatisert stykkproduksjon er ikke en floskel, det praktiseres hos Norbert Kempf.

Samtale med Stefan Kempf

Med flere hundre besøkende på åpent hus får Maskinregisteret et par minutter med Stefan Kempf, adm. direktør som har tatt over selskapet Norbert Kempf CNC-Technik etter sin far.

Hvorfor slipper du inn hele verden i din unike fabrikk, er du ikke redd for at du får økt konkurranse nå som alle kan se suksessoppskriften?

- Vi ble lei av alle feil og problemer som hindret oss i å være konkurransedyktige, jeg ble sur hver eneste dag vi møtte problemer, så vi måtte bli bedre. Resultatet ble at vi forbedret oss på bedriftsorganisasjon. Vi tok et skikkelig tak for å avdekke feil og finne forbedringsmuligheter (FMEA), og vi ble bedre. Vi ble overrasket over alle mulige feil og ting som kan gå galt. Jeg er forkjemper for økt automasjon og vil gjerne vise hva vi har fått til. Vi får nå utallige spørsmål som vi svarer på, men som også gir oss gode ideer på hva vi kan gjøre for å komme oss videre. At noen blir inspirert av oss gir oss bare mer tro på at det vi gjør er det riktige. Mer digitalisering, mer automasjon vil sikre våre arbeidsplasser i konkurranse med andre markeder. Vi deler og vi tar imot gode innspill, og husk at vi har Fastems på laget og de har også samme delingsfilosofi, og da kommer det alle til gode, svarer Kempf.

For mer informasjon se: www.norbertkempf.de og www.fastems.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14