23948sdkhjf

Rekordsvak krone, rally på nikkel, mens industrien i Europa bremser

Norsk PMI falt kom sterkt tilbake på 53,8 etter den svake målingen i feriemåneden juli. Antall respondenter og nivået i juli på 48,7 er ikke verdt å forholde seg til, men august-målingen viser at innkjøpssjefene tror på fortsatt vekst i industrien.

Tall fra SSB på fredag 30. august viste ny nedgang i arbeidsledigheten, noe som bekrefter farten. Enkelte eksportrettede bedrifter kjenner likevel nedgangen i Europa allerede, eksempelvis melder Kverneland nylig om permitteringer.

Uro og lav kronekurs

Uavklart situasjon om Brexit, samt de harde frontene i handelskrigen skaper stor usikkerhet i EU. Søndag løftet USA ytterligere toll på kinesiske varer og Kina svarer med ytterligere grep i oktober. Den norske kronen er rekordsvak mot både dollar og euro, i skrivende stund koster en dollar 9,11 kroner. Så dyr har ikke dollaren vært siden 2002 og det er lite som tyder på en styrking så lenge uroen vedvarer. Så selv om oljeprisen er høy, det går bra i norsk økonomi, så rømmer markedet ut fra små valuter som den norske kronen.

Nikkel til himmels

Prisen på nikkel har skutt i været i sommer og gjorde nye byks mandag da den steg fra 16.000 til 19.000 dollar per tonn. Årsaken er at Indonesia, som er verdens nest største produsent av nikkel, har besluttet full stopp i eksporten av nikkel fra neste år. 2/3- deler av all nikkel som utvinnes går med til produksjonen av ulike rustbestandige stål.

Høyere legeringstillegg På rustbestandige standardmaterialer i plater og bånd kan Outokumpu levere på fire uker! Også Acerinox har korte ledetider til dem å være. Markedet har vært avventende til de høyere råvareprisene og bestilling av nye materialer, selvsagt kombinert med labre utsikter på de store markedene i Europa. Bykset på nikkelprisen i starten av uken kan kanskje endre dette, det vil gi vesentlig høyere legeringstillegg på rusbestandige stål om nivået holder seg tre uker.

Kan bli enda dyrere

På tykkere plater og spesialiteter er det vesentlig lengre leveringstider. På aluminium ligger Hydro på 9-12 ukers leveringstid fra sine verk på Karmøy og Holmestrand, mens det er kortere fra deres tyske verk. Arconic ligger på 6-7 uker på sine verk i Europa. På aluminium profiler er det 4-5 uker fra de Europeiske verkene, mens Hydros verk i Sverige har mye ledig kapasitet. Legeringstillegget på rustbestandig gikk betydelig opp i september og øker trolig ytterligere i oktober. Skrottillegget på stål gikk marginalt ned til 2094.- kr/ tonn for 520M, mens det ble en økning i gjennomsnittsprisen på kobber. En svak norsk krone influerer på alle våre materialer og prisene vil kunne stige på flere produkter utover høsten.

Denne markedsrapporten er skrevet av Thomas Engen, salg/markedsdirektør hos Astrup AS.

For mer informasjon se: HER

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Redaksjonen anbefaler

Send til en kollega

0.156