23948sdkhjf

Nyhetsblikk på EMO 2019

| Av Redaktionen | Tips redaksjonen om en historie

I juli i år ble det arrangert en forhåndsvisning av et utvalg maskin og utstyrsprodusenter som skal stille ut på verktøymaskinmessen EMO i Hannover 16. til 21. september i år. Messen ser ut til å bli minst like stor som forrige gang i 2017.

Over 80 fagjournalister fra 32 land deltok på forhåndsvisning av EMO 2019. Messearrangør VDW (Tyske Maskinbyggeres Forening), sammen med Deutsche Messe, inviterte pressen til faglig oppdatering og 38 utstillere fikk to minutter hver til å fortelle om hva de kommer til å vise på EMO i september i år.

Forventer rekord

Jochen Köckler, styreleder i Deutsche Messe, ønsket velkommen og kunne informere om at det på nåværende tidspunkt er flere påmeldte utstillere til årets EMO sammenliknet med samme periode for to år siden, da EMO hadde rekordmange utstillere. Det forventes mer enn 2200 utstillere fra 47 land og cirka 130.000 besøkere fra 160 land. Det er fortsatt økning i antall asiatiske utstillere. 72 prosent av alle utstillere viste nye innovasjoner for første gang på forrige EMO. Nivået forventes å holde seg også i år. Oppstartbedrifter blir vist på et 660 kvadratmeter stort område med 34 utstillere fra ulike land. Det blir også arrangert egen oppstartkonkurranse.

Digitalisering og automasjon

Det ble mye snakk om Industri 4.0, kunstig intelligens og digitalisering.

- Med slagordet for årets EMO: «Smarte teknologier driver morgendagens produksjon» mener vi å treffe rett på dagens trender som i stor grad handler om digitalisering og automatisering, uttalte Wilfried Schäfer, adm. direktør for VDW.

Han fortalte at behov for kostnadsreduksjoner i produksjonen leder til mye nyskaping spesielt innenfor digitalisering og at det på EMO i år er satt av et eget utstillingsområde for Industri 4.0 med 31 utstillere. Det blir live demonstrasjon av UMATI (Universal Machine Tool Interface), der flere maskinprodusenter og leverandører til denne industrien viser hvordan forskjellige maskiner og teknologi kommuniserer med hverandre og hvordan mennesket passer inn i den digitale hverdagen. Språkforståelse er viktig for å forstå kunstig intelligens. Istedenfor å snakke om at man vil miste jobber som en følge av digitalisering og automatisering var det fokus på at jobbene vil endre seg. Samarbeid mellom mennesker og roboter vil gi helt nye arbeidsplasser.

Maskinprodusenten Soraluce presenterte «Made for you» - en måte å kommunisere at mennesket fremdeles er viktig og at maskinene vil tilpasses den enkelte kundes behov uansett hvor langt man er kommet med digitalisering. Konseptet viser hvordan maskinprodusenten kan nyttiggjøre digitale løsninger inn i de ulike beslutningsprosessene en verkstedbedrift har, fra maskindrift og vedlikehold til digitale forretningsløsninger. Soraluce stiller ut i hall 13 stand B38.

Gode grunner til å besøke EMO

Av de 38 tilstedeværende selskapene som skal stille ut på EMO i år var det en fin blanding av verktøymaskinprodusenter, produsenter av verktøy og verktøyholdere, robot og automasjonsleverandører samt leverandører av innsatsvarer av ulikt slag.

Italienske Maurizio Porta, salgsansvarlig for Porta Solutions, snakket om sin bok «Flexible production», som handler om hvordan bli konkurransedyktig uten å ta risiko eller gjøre feilinvesteringer. Boken tar for seg problemstillinger alle som driver med maskinering møter i hverdagen. Her er det gode råd å finne, men man bør være klar over at boken på mange måter er skrevet for å promotere maskinløsningen Multicenter fra Porta Solutions, uten at det nødvendigvis er noe negativt i det. Maskinprodusenten har mange internasjonale kunder på sin referanseliste. Maskinløsningen finner du på EMO hos Porta Solutions i hall 27 stand D81.

En spennende utstiller er pro-micron GmbH som leverer produktet Spike – en løsning som måler skjærekreftene som påføres emnet og med det patenterte Spike Polar kan «se» alle skjæreeggene under produksjon. Resultatet er at man får full kvalitetskontroll og prosessoptimalisering. Spike finner du i hall 6 stand F43.

Fra Hainbuch vises det nye innfestingssystemet Centrotex S, som med kun en bolt gjør det mulig å skifte innfestingsverktøy på et blunk, kan også benyttes for robotisert skifting. Du finner produktet i hall 3 stand H20.

Sensorerte innfestingssystemer ble presentert av Stark Spannsysteme GmbH. På EMO viser de sitt første nullpunkt innfestingssystem for robot. Du finner dette i hall 4 stand E54.

Interessant å merke seg at det taiwanske konglomeratet FFG (Fair Friend Group) får EMO’s nest største stand og stiller med 80 selskaper som produserer verktøymaskiner og tilhørende utstyr. FFG har hele hall 14 og her finner du 34 utstilte maskiner.

United Grinding Group satser på digitalisering (UMATI) og stiller med hele 15 slipemaskiner på EMO i hall 11 stand B24.

Additiv produksjon

Det var en klar interesse rundt additiv produksjon på forrige EMO, og i år er det hele 70 utstillere. Rebekka Jurtz fra den tyske maskinprodusenten Gefertec uttalte: - EMO er jo vår industris viktigste møteplass, det er her vi møter våre kunder. I år har vi store forventninger for vi ser at markedet begynner å forstå hvor viktig additiv produksjon er og vil bli. Gefertec er for øvrig verd et besøk på EMO, de lager maskiner som benytter WAAM (Wire + Arc Additive Manufacturing) en type påleggssveising, som egner seg for fremstilling av relativt store komponenter, opptil tre kubikkmeter. Besøk selskapet i hall 9 stand K03.

Den store tyske maskinprodusenten Trumpf stiller med sine additive maskiner i hall 9 stand K02.

En annen stor maskinprodusent som for alvor satser på additive prosesser er DMG MORI. Selskapet stiller igjen med sin egen hall (hall 2) på 10.000 kvadratmeter. Her vil mange titalls maskiner stilles ut, to tredjedeler av dem vil ha en eller annen form for automasjonsløsning. Det japansk-tyske selskapet viser 27 automasjonsløsninger og 30 digitale nyheter.

Eneste norske

Selv om det er et utall utstillere på EMO som er representert i Norge er Conoptica fra Klæbu eneste norske utstiller på EMO 2019. Selskapet leverer optiske systemer og sensorer for kvalitetskontroll. Du finner dem i hall 6 stand E87.

Fullsatt fellestur til EMO

Det blir arrangert en interessant og spennende fellestur til Hannover for deltakelse på verktøymaskinmessen EMO 2019. 135 deltakere fra Norge er i skrivende stund påmeldt!

Reiseopplegget er eget charterfly fra Oslo Gardermoen onsdag 19. september med avgang kl. 18.00 og ankomst Hannover kl. 19.40.

Retur fra Hannover lørdag 21. september er kl. 11.00 med ankomst Gardermoen kl. 12.40. I opplegget inngår to hele dager med kostnadsfri adgang til EMO (EGE-Gruppen sponser arrangementet med gratis inngangsbilletter til messen, så langt beholdningen rekker), tre overnattinger, busstransporter, to middager og annet.

Tilsvarende turer er blitt arrangert til EMO i 2015 og 2017 i samarbeid med Maskinregisteret, NBF – Numerisk Brukerforening og Travel & Event AS. Turen i år er fullsatt, men kontakt Travel & Event for å vite om det finnes alternativer til fellesturen.

Påmelding og mer info får du her: www.travelevent.no

For mer informasjon om messen se: www.emo-hannover.de

Hold deg oppdatert med Maskinregisteret
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Vention – lag din egen fabrikk på web

Ny eier av WiTö Stainless investerer i Salvagnini fiberlaser

Nor-Swiss lanserer Xebec Technology for grading og polering

God påmelding til SMART industri 2021

Ny Generalsekretær/daglig leder for NSF

Nyhetsbrev

iTec blir forhandler av TiPTiG europe

Maskinagenten AS – ny maskinforhandler med mye erfaring

Monitor satser i Norge

Fein med effektiv og trygg fjerning av støv når du sliper

Ny LVD kantpresse på plass hos Smed T. Kristiansen

Wica Cold investerer i ny fiberlaser fra Salvagnini

Wiha’s elektrisk skrutrekker SpeedE i ny utgave

TMTS 2020 blir virtuell, neste fysiske utstilling i 2022

Meidell leverer Emco til Stålesen Mek. Verksted

Reduserer kostnader med høyhastighetsproduksjon

Soraluce styrker Mecvil-verkstedet med en 16-meters fresemaskin

Åpner nytt marked for Jæren Maskinering

Rainpower satser på Strub skjærevæske

Norwegian Tools feirer 30 år

Wictus med Hyundai Robotics

Migma gjør jobben lettere og sikrere

Rengjøringsservietter får NSF godkjenning

Maskininvesteringer gir Depro flere fortrinn

Avgradingsmaskin gir store besparelser

Refleksjoner rundt vår rolle innenfor norsk industri i 2020 og årene fremover!

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.455