23948sdkhjf

Fortsatt svak krone, fallende nikkelpris, mens kobber stiger

Den norske kronen er fremdeles rekordsvak og det ble fikk for andre måned på rad en gjennomsnittsnotering for en Euro over 10.- kroner. Prognosen til Danske Bank tilsier en forsiktig styrking av kronen kommende seks måneder (3 prosent). Også mot dollar ventes en styrking, men det blir trolig en dipp ned før jul.

Thomas Engen, salgs- og markedsdirektør i Astrup AS, skriver at prisen på nikkel har falt tilbake der den var før Indonesia besluttet å ikke eksportere denne viktige råvaren til stålindustrien. 2/3 av den nikkel som utvinnes går med til produksjonen av rustbestandige stål og dette er normalt den viktigste elementet i legeringstilleggene. Som følge av prisutviklingen gikk legeringstilleggene en del ned fra 1. desember.

Økt toll

Kobber og aluminium har beveget seg sidelengs på LME, men grunnet den svake norske kronen øker prisen i NOK. Norsk PMI for november kom på 53,7 som er ned 1,6 - noe mindre enn ventet. PMI over 50 betyr at innkjøpssjefene venter fremdeles vekst i industrien. Mandag 2. desember gjeninnførte Trump toll på 10 prosent for aluminium og 25 prosent på stål fra Brasil og Argentina, mens markedet venter spent på nyheter fra forhandlingene mellom Kina og USA.

Kortere ledetider

Det er meget god tilgang på det meste stål og metaller grunnet den labre etterspørselen i Europa. På aluminium ligger Hydro på 5-10 ukers leveringstid fra sine valseverk på Karmøy, Holmestrand og i Tyskland. Pressverkene har enda kortere ledetider, fra 3-5 uker er leveringstidene på Hydal og Hydros presser i Skandinavia. På rustbestandige standardmaterialer kan Outokumpu levere på fem arbeidsuker fra Tornio og Degerfors. Ovako melder om bedre tilgang og kortere ledetider på spesialstål. Skrot-tillegget på stål gikk opp til 1784.- kr/ tonn for 520M, og gjennomsnittsprisen på kobber økte med 1.- kr/kilo. Leveringstidene på kobber fra Finland er fem uker (Aurubis, plater og bånd). På plast halvfabrikat er det normal leveringstid på de fleste kvaliteter.

For mer informasjon se: www.astrup.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.188