23948sdkhjf

Lansering av autonomt sveisesystem

Et autonomt robotsveisesystem for lokalt samarbeid om Söderberg-elektroder er utviklet av to GCE NODE-selskaper og Momek Group. De første kvalifikasjonene for utvikling og teknologi ble utført i Mechatronics Innovation Lab i Grimstad, støttet av Stiftelsen Teknologiformidling.

Robotsveisesystemet WelderMate er nylig introdusert for markedet. Det har potensial til dramatisk å forbedre arbeidsforholdene for sveisere i smelteverk verden over.

- Vi er veldig glade for å presentere vårt nye robotsystem, spesielt designet for sveising av Söderberg-elektroder. Markedspotensialet er globalt, sier Finn Oscar Karlsen, administrerende direktør i Pioneer Robotics i Kristiansand, og Erlend Knutsen, administrerende direktør i Applica Robot Integration i Mandal.

De to selskapene ble oppsøkt av Mechatronics Innovation Lab (MIL) i Grimstad for mer enn et år siden, for å løse et problem som ble presentert av en MIL-kunde.

Viktig for verdiskaping

Momek Group, et byggteknisk selskap med base i Mo i Rana, er en leverandør av industriprodukter og tjenester, og har vist en spesiell interesse for å forbedre arbeidsforholdene for sveisere som jobber med Söderberg-elektroder i smelteverk over hele verden.

Söderberg-elektroder, opprinnelig utviklet på Fiskaa i Kristiansand i 1919, brukes til anslagsvis 75 prosent av alle verdens elektriske smelteverk. Det kreves sveisere å utvide foringsrøret regelmessig, som langsomt forbrukes når det senkes ned i bakesonen.

- Sveising må utføres med høy presisjon for å unngå lekkasje av væsker. Det krever trente sveisere for å utføre denne oppgaven raskt. På grunn av ekstreme arbeidsforhold er sveising begrenset av et kort tidsvindu definert av HMS-regelverk, forklarer Karlsen og Knutsen.

Robotkompetanse fra Pioneer Robotics, kombinert med robotvision og programvare fra Applica Robot Integration, har resultert i et robotsveisesystem, igangsatt og teknologikvalifisert hos MIL, som kan samarbeide med sveisere og utføre det meste av arbeidet, og redusere menneskelig innsats til et minimum.

- Vi er glade for å legge til rette for et industrielt utviklingsprosjekt som vil ha betydning for norsk verdiskaping. Dette er et produkt som kan bli globalt, sier Bernt Inge Øhrn, administrerende direktør i Mechatronics Innovation Lab.

Imponert over resultatet

Nøyaktig 100 år etter at Söderberg-elektroden ble utviklet i Kristiansand, spiller selskaper fra byen og nabobyene Grimstad og Mandal en instrumental rolle i å modernisere arbeidsprosessene knyttet til elektroden.

- Dette er et utmerket eksempel på samarbeid i et ganske modent økosystem for innovasjon i Agder-regionen. GCE NODE var katalysatoren for den første kontakten mellom MIL og Mo Industry Park, som til slutt utviklet seg til et utviklingsprosjekt mellom MIL og Momek Group, med Pioneer Robotics og Applica Robot Integration som ga den nødvendige kompetansen og teknologien. Vi er imponert over resultatet, sier Bjørn Saltermark, prosjektleder i GCE NODE.

Kilde: GCE NODE

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.059