23948sdkhjf

Sandvik med egen titanpulverfabrikk

Sandvik-konsernet har åpnet et topp moderne titanpulveranlegg i Sandviken, skreddersydd for additiv produksjon. Med denne investeringen har Sandvik nå stengt det eneste materialgapet som er igjen når det kommer til metallpulver til additiv produksjon.

Titan er kjent for å ha eksepsjonelle materialegenskaper, være sterk, men likevel lett og tilby høye nivåer av korrosjonsmotstand. Samtidig er den biokompatibel. Imidlertid har kostnadene og kompleksiteten ved maskinering fra titanemner historisk sett begrenset bruken til industrier med høy verdi, lavvolum som romfart og medisinsk.

- Sandviks lansering av titanpulver for additiv produksjon støtter en økende trend mot 3D-printing av titandeler. Den additive prosessen resulterer i langt mindre materialavfall enn tradisjonelle subtraktive teknikker og oppmuntrer også til nye nivåer av designfrihet. Dette åpner for bruk av titan i andre bransjer, for eksempel bilindustri og verktøy, sier Mikael Schuisky, sjef for FoU og drift ved divisjon Additive Manufacturing i Sandvik.

Bedre for pasienter

Under innvielsesseremonien presenterte både ansatte som jobbet i det nye anlegget, så vel som kunder og sluttbrukere av titanpulver - som delte sine erfaringer og behov fremover.

Blant andre presenterte Kajsa Björklund, teknisk direktør i medtech-selskapet OssDsign, hvordan de har utviklet revolusjonerende kraniale implantater takket være en løsning basert på 3D-printede titanskjeletter, og tilbyr en mye bedre løsning for pasienter.

Radikale forbedringer

Peder Arvidsson, prosesseier runde verktøy, og Matts Westin, global produktapplikasjonsjef fresing, begge fra Sandvik Coromant, delte noen erfaringer fra utviklingsarbeidet til den lette CoroMill 390, og demonstrerte hvordan additiv produksjon og titan som materiale har bidratt til radikale forbedringer i ytelsen. Michele Antolotti, president, og Martina Riccio, material- og spesialprosessleder, begge fra AM-tjenesteleverandøren BEAMIT, delte også noen 3D-printede titaneksempler fra motorsport og racingsektoren. Zach Krapfl fra GSD Global snakket om printing av titankomponenter for e-sykler.

Med titanpulveret er Sandvik-materialene som tilbyr additiv produksjon komplett. I tillegg kan pulverprodusenten også skreddersy pulveret til hvilken som helst prosess, takket være omfattende interne kapasiteter innen additiv produksjon.

- Sandviks nye anlegg er imponerende. Titanpulver er veldig viktig, spesielt for romfartsindustrien. Kundene ber stadig om forbedret kvalitet, redusert vekt og kostnader. Hvis jeg kan sikre kundene mine at jeg kan gi dem nye funksjoner ved hjelp av additiv produksjon, vil vi alle nå våre mål, sa Giacomo Mezzino, sjef for FoU og maskinteknikk i Collins Aerospace.

Lang erfaring fra atomisering av pulver og titan

Sandvik er, etter eget utsagn, verdensledende innen metallpulver for additiv produksjon. Selskapet tilbyr ikke bare det bredeste legeringsprogrammet men kan også lage materialer etter kundenes behov.

- Etter å ha atomisert finmetallpulver i mer enn 40 år, og produsert titan til luftfartsindustrien siden 1980-tallet, er ikke Sandvik fremmed for pulveratomisering eller de nøye kravene fra de mest krevende industriene, sa Martin Mueller, pulverproduktansvarlig i divisjonen additiv produksjon.

Utvidet program for kunder

Etter innvielsesseremonien var det et utvidet heldagsprogram for kunder, inkludert ledende selskaper fra eksempelvis luftfart, medisinsk så vel som mange av 3D-printerprodusentene. På ettermiddagen var det presentasjoner og diskusjoner om ny utvikling innen metallpulver og additiv produksjon, med fokus på titan og også nikkelbaserte superlegeringer - siden investeringen også inkluderer et siketårn for disse.

- Det var en flott dag med mye verdifull kundeinteraksjon med noen av de viktigste titanpulverbrukerne i bransjen. Nå vil vi gradvis øke titanpulverproduksjonen og fortsette å akselerere kundesamarbeid og utviklingsprosjekter parallelt, konkluderte Kristian Egeberg, president for divisjonen additiv produksjon.

For mer informasjon se: www.additive.sandvik/en

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.188