23948sdkhjf

Kostnadsestimering – også for additiv produksjon

I de senere år har additiv produksjon og 3D-printing kommet som et reelt alternativ til tradisjonelle produksjonsmetoder. Det kan være utfordrende å finne ut kostnader ved additiv produksjon og sammenligne de med de andre teknologiene som er der ute. Dette gjelder både for de som skal kjøpe inn et produkt og de som selger produksjonstjenester.

Galorath har flere tiårs erfaring med kostnads- og prosjektestimering innen produksjon, maskinvare, programvare og IT-prosjekter. SEER for Manufacturing (SEER-MFG) er deres programvare som er spesielt utviklet med tanke på å gi brukeren et verktøy som gir et bedre kostnadsunderlag for design- og produksjonsavveininger – gjennom hele prosjektprosessen - fra konsept til ferdig produkt. Man får raskt en oversikt over hvilke valg under konstruksjons- eller produksjonsprosessen som er kritisk for kostnadene. SEER-MFG er et fleksibelt system som lar brukeren estimere alt fra enkle mekaniske deler til avanserte sammenstillinger bestående av både mekaniske deler og elektronikk.

Rett fra CAD til kostpris på få minutter

Hvor man tidligere måtte legge inn data om geometri, dimensjoner, og vekt manuelt, gjøres dette automatisk med de nye modulene SEER-3D for additiv produksjon og SEER-3D for maskinering. Dette gjør det enkelt å evaluere forskjellige produksjonsalternativer ved å importere 3D-modellen rett inn i programmet. Dette gir en rask analyse av hva kostnad av delen/produktet er, forteller Harald Hedløv hos Sivilingeniør Sture Hedløv a.s.

De fleste produksjonsprosesser inkludert

SEER-MFG har ferdige oppsett for forskjellige additive prosesser blant annet SLS, SLA, FDM, DED, men samtidig full mulighet til å justere prosessparameter hvis man ønsker. SEER-MFGs omfattende modul for additiv produksjon gir detaljerte estimater om maskintid, oppsett, delehåndtering, fjerning av støttestrukturer og rensing samt HIP (Isostatisk pressing). Siden programmet har vært tilgjengelig for tradisjonelle produksjonsprosesser i mange år, og har full støtte for disse, kan man ved hjelp av noen få tastetrykk sammenligne kostnader ved eksempelvis maskinering fra råemne, støping/maskinering eller 3D-print.

- Dette gjør at det enkelt å finne ut ved hvilket produksjonsvolum 3D-printing er lønnsomt. Også prosesser som sammenstilling, NDT, testing, oppsett og verktøykostnader er standard i programmet, sier Hedløv.

Både for innkjøpere og underleverandører Galoraths programmer brukes både av innkjøpere og underleverandører verden over. For en bedrift som kjøper inn produkter eller produksjonstjenester kan man bruke programmet både for å sammenligne tilbydere og deres kostnadstruktur. Et eksempel er i F35-programmet hvor SEER brukes i samarbeid mellom produsentene og underleverandører for å se hvor kostnader kan reduseres for å sikre riktig pris til riktig tid. Individuell tilpasning

For en bedrift som er en underleverandør tilpasses systemet enkelt ved å legge inn verdier for egne maskiner og prosesser i programmet. Hvis man ønsker, kontrollerer man deretter med historiske data for kjente produkter, for ytterligere finjustering. Disse verdiene lagres i en kunnskapsdatabase som er spesifikk for kunden eller prosessen.

- Dette gir en troverdig, systematisk og repeterbar estimeringsprosess, understreker Harald Hedløv.

Programvaren fra Galorath leveres av Sivilingeniør Sture Hedløv a.s.

For mer informasjon se: www.hedloev.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094