23948sdkhjf

Ny C.B. Ferrari hos Fenner Mandals

Fenner Mandals er ledende i verden innen produksjon av høykvalitets flatrullingsslanger og sirkulære vevstoler. De har lenge hatt en C.B. Ferrari CNC-fres i sin krevende produksjon av maskindeler. Nå var tiden inne for å fornye Ferrari-fresen og det var aldri noen tvil om erstatteren, en ny Ferrari.

Fenner Mandals har en lang og suksessfylt industrihistorie, helt tilbake til 1775, da Fenner Mandals het Mandals Reberbahne og seilskipene trafikkerte kysten. Bedriften produserte da tau og rep. Produktene utviklet seg, og som den eneste bedriften i landet startet de senere med produksjon av brannslanger i naturfibrene lin og hamp. I 1922 så den første sirkulære vevstolen dagens lys, og det var denne som la selve grunnlaget for dagens slangeproduksjon.

Ny maskininvestering

Utviklingen til bedriften har helt siden begynnelsen vært tuftet på nytenkning, satsing på dyktige folk og investeringsvilje. Kommer du inn i maskinhallen får du raskt øye på den nyeste maskininvesteringen, levert av ABC-Maskin AS – en høypolert, rød, skinnende Ferrari. Det 5-aksede maskineringssenteret, modell B186, er ifølge maskinforhandleren, markedsleder i sin klasse innen presisjon og nøyaktig repeterbarhet. Maskinen er utstyrt med vribart hode, roterende bord og spindelhastighet på inntil 20.000 omdr/min, men kan faktisk leveres med 40.000 omdr/min Det er de kompakte aksebevegelsene, og de absolutte lineære målestavene, på alle akser, som er noe av hemmeligheten bak den ekstreme presisjonen.

- Dette er den optimale maskinen for oss. Vi har behov for ekstrem nøyaktighet, fleksibilitet og effektivitet. Med Ferrari B186 kan vi lage absolutt alle tenkelige, komplekse maskindeler, presist og effektivt. Det er gøy med en C.B. Ferrari, og maskinen er en god motivator for våre operatører, sier Kjell Gunnar Noddeland, driftsleder hos Fenner Mandals.

I hallen hos Fenner Mandals står det selvfølgelig flere maskiner, blant annet Johnford CNC-dreiebenker og Johnford maskineringssentere, også disse levert av ABC-Maskin AS da de var nye. Noddeland er svært godt fornøyd med de kraftige Johnford-maskinene og den solide, driftssikre kvaliteten.

- De rusler og går, som Noddeland sier, uten problemer. Han forteller videre at de bruker Mastercam til all programmering i alle CNC-maskinene, noe de har gjort siden 1997.

Motivasjon og kompetanse

Motivasjon og kompetansebygging er også en av suksessfaktorene hos Fenner Mandal. For å produsere de beste flatrullingsslangene og vevstolene i verden er det mange faktorer som spiller inn. Det rette produksjonsutstyret, er bare ett av dem.

- Man må selvfølgelig også ha smarte og dyktige folk til å betjene maskinene og til å konstruere nye deler, til å tenke ut og forske frem nye materialer og se nye muligheter. Fenner Mandal satser på dyktige folk i alle ledd; i produksjonen, innen FoU, HR, salg og ledelse. Vi investerer i de ansatte, og for ledelsen vet at de er den viktigste ressursen, uttaler Noddeland.

Innovasjon gjør det umulig mulig

Innovasjon står sentralt hos Fenner Mandals.

- Med våre flatrullingsslanger i ulike materialer kan vi gjøre det umulige mulig, sier Knut Mjåland, daglig leder, hos Fenner Mandals.

Et eksempel er da de løste problemet til et forskerteam fra det nasjonale instituttet for havteknologi i India. Forskerteamet jobber med utvikling av undersjøisk gruvedrift på 6000 meters dyp. Utfordringene var å frakte knuste mineraler opp fra havbunnen. En oppgave som kunne virke umulig. Forskerne fra India lette verden over og fant til slutt løsningen hos Fenner Mandals. – Vi løste utfordringen ved å benytte ekstremt sterke slanger, produsert ved bruk av et spesial aramid-garn i det vevde materialet, forklarer Knut Mjåland.

Kun det beste er godt nok

Andre utfordrende elementer som høytrykksluft, gasser og brennbare væsker krever selvsagt slanger av høy kvalitet og spesielle materialer for å beskytte både mennesker, miljø og verdier. Her er det ikke plass for kompromiss, kun det beste er godt nok når du jobber med væske under høyt trykk. Miljø er også noe Fenner Mandal har sterkt fokus på. Produksjonen skal ikke bare være gunstig for ansatte og eiere, men den skal også være bærekraftig med hensyn til miljøet.

Hele 95 prosent av slangeproduksjonen eksporteres. Kundene befinner seg over hele verden innen sektorer som olje og gass, brann, gruve, rørrenovering, bygg og anlegg og landbruk.

Inn i fremtiden med gigant i ryggen

Mandals er en sterk merkevare i sin bransje og tiltrekker seg viktige investorer. I 2018 gikk den franske giganten Michelin, et verdensomspennende industrikonsern med hovedkontor i Frankrike, inn og kjøpte opp bedriften. Daglig leder Knut Mjåland kan fortelle at dette har vært svært positivt.

- Vi har sterke eiere i ryggen som ser kvaliteten og potensialet til bedriften, og som ønsker å satse på driften i Mandal. Fenner Mandals har betydelig kapasitet og er godt posisjonert til å vinne enda større markedsandeler verden over. Med de aller beste produktene, kvaliteten og servicen ser fremtiden svært lys ut for Fenner Mandals, konkluderer Mjåland.

For mer informasjon se: www.mandals.com og www.abc-maskin.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.08