23948sdkhjf

NBF Brukermøte i Tønsberg: Tidsriktig program

Vårens Brukermøte fikk god oppslutning med over 110 deltakere. Arenaen var Tønsberg og Quality Hotell, og her fikk deltakerne servert et tidsriktig faglig program og fire gode bedriftsbesøk.

Som vanlig var NBF Brukermøte et to-dagers arrangement med faglige innlegg den første dagen, etterfulgt av felles middag. Andre dag var avsatt til fire bedriftsbesøk i regionen. NBF – Numerisk Bruker Forening – har god erfaring med dette formatet og deltakerne syntes å ha veldig mye på hjertet, for i alle pauser var det ivrige samtaler og nettverksbygging.

Tidsriktig

At det var livlige diskusjoner kom nok delvis på grunn av et godt sammensatt program med tidsriktige innlegg. Hovedtema var kunstig intelligens.

Etter at styreleder i NBF, Ove Johan Aklestad, hadde ønsket velkommen til årets første Brukermøte gikk Ole-Bjørn Moe, teknologiansvarlig hos MIL – Mechatronics Innovation Lab, rett inn i tematikken og ga en god innføring i digitalisering og kunstig intelligens.

Han ble etterfulgt av Thomas Bentzen, daglig leder i Locat3D, som fortalte hvordan hans selskap tilbyr en heldigital plattform der tilbydere og kunder kan møtes for å samhandle, alt fra en 3D-modell til ferdig 3D-printede, etterbearbeidete og dokumenterte produkter, på tvers av bransjer og prosesser.

Siste taler før pausen var Maskinregisterets redaktør, Joppe Næss Christensen, som snakket om behov for fagfolk i bransjen, og viste konkrete eksempler fra Norge, og rundt om i verden, på hvordan bedrifter møter manglende fagfolk med tilgjengelige teknologiske løsninger, type digitalisering og automatisering.

Fra Aker Solutions stilte digitaliseringsleder Jhon-Erik Lien med et innlegg, med tittelen «Bridging Technology and Sociocultural Dynamics», der han beskrev hvordan Aker Solutions møter digitalisering og kunstig intelligens med å sette ting sammen i et system, både for ledelse, ansatte og kunder.

Peder August Aune, teknisk leder for design for AM hos Kongsberg Defence & Aerospace, viste i sitt innlegg: “Simulation Driven Design and the Future of Product Development” hvordan man kan vinne tid og spare ressurser ved å konstruere komponenter for additiv produksjon.

Stort mylder

Etter pausen var det tid for siste foredragsholder for dagen. Under tittelen «Industriell digitalisering og AI» fortalte - Lars Lyshaug, prosjektdirektør hos Kongsberg Technology Cluster, hvordan man jobber med å etablere en fullskala infrastruktur for å pilotere og demonstrere automatisk produksjon og resirkulering av komplekse batterisystemer i prosjektet BATNET.

Dernest fulgte «Leverandørens time” der selskapene Ignos AS, ved Svein Bø, PA Bachke AS, ved Knut Bachke og Hainbuch GmbH Spannende Technik, ved Peter Müller presenterte sine teknologier og løsninger.

Siste post før middag var presentasjon av besøksbedriftene, som denne gang var Fosstech AS, ved Steven Foss, Lilaas AS, ved Espen Hoff, Fredrik Svensson AS, ved Kjetil Andersen og Prefab Engineering AS, ved Dag Are Borge.

I pausene og før middag var det stor møteaktivitet, og skal man bedømme på alt mylderet ble det mange gode møter og samtaler.

Moderne bedrifter

Bedriftsbesøkene er alltid spennende å delta på og to busser kjørte i skyttel mellom de fire bedriftene. Hos Lilaas i Horten ble mange imponert over det store teknologiske spennet bedriften innehar, fra 3D-tegning til ferdig produserte styringsprodukter som leveres til krevende kunder innen maritim sektor. Automasjonsnivået jobbes det kontinuerlig med og flere robotiserte celler har kommet til de siste årene.

Hos Fosstech fikk man også se hvordan et fremoverlent selskap møter strenge kvalitetskrav for oljeindustrien. I likhet med Lilaas har Fosstech egen utviklingsavdeling og gjør så å si alt i eget hus.

Naboen til Fosstech i Borgeskogen 7 i Stokke, Prefab Engineering, leverer tjenester innen engineering, produksjon og 3D-printing. Her fikk vi se moderne 5-aksemaskiner som produserte deler til oljeindustrien, forsvar og maritim sektor.

Hos Fredrik Svensson, som holder til på Nordre Kullerød i Sandefjord, bygget opp et miljø rundt maskinering av deler med svært høye toleransekrav. Bedriften var tidlig ute med måling i maskin, allerede i 2013, og har hovedkundegrupper innen oljeindustrien og landbasert industri.

Mange av deltakerne stilte spørsmål til produksjonsledere og operatører og var ivrige etter å se hvordan disse fire bedriftene jobber. Hovedinntrykket fra de to dagene med NBF Brukermøte er at det er solid interesse for denne møteformen og mange gleder seg til neste gang.

Det blir på vårparten, for i høst blir det besøkstur til KUKA i München i Tyskland, nærmere bestemt 15. til 16. oktober.

For mer informasjon se: www.nbf-forum.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063