23948sdkhjf

«Heller Heller enn noe annet»

Uttalelsen falt da Heller Maschinenfabrik GmbH holdt åpent hus i april i år. Kanskje ikke så rart at det var en ansatt som uttalte dette, men etter en omvisning i fabrikken er det lett å forstå hvorfor.

Under mottoet «Passion for Production» holdt Heller Maschinenfabrik GmbH sin fire dagers husutstilling ved hovedkvarteret i Nürtingen. Her ble det fokusert på de nyeste 360°-løsningene for morgendagens produksjon. Disse inkluderer den nyeste generasjonen F 5000 5-akset maskineringssenter og et nyutviklet «rack-type» verktøymagasin. I tillegg presenterte maskinprodusenten et bredt spekter av tjenester og fremtidsrettede teknologi-, digitaliserings- og automatiseringsløsninger.

Perfekt for stykkproduksjon

Den tyske verktøymaskinfabrikken Heller, som i år feirer 130 år, er ikke viden kjent i Norge og det står ikke mange Heller-maskiner på norsk jord. Likevel mener Veijo Laitinen, salgsansvarlig for de nordiske land hos Heller, at det norske markedet godt kan nyttiggjøre Heller-maskiner med automasjon.

- Vi må ærlig innrømme at vi burde ha vært mer tilstede i Norge. Det ønsker vi å rette på, og tiden er nok mer moden nå enn noen gang, mener Laitinen.

Han tror noe av årsaken til manglende salg i Norge er splittet.

- Dels tror vi at fysisk tilstedeværelse er viktig, der har vi en jobb å gjøre. Dessuten har modellprogrammet til Heller tidligere fokusert på volumproduksjon, og det er ikke så mange volumprodusenter i Norge.

Hva mener du er forskjellen nå fremfor tidligere?

- Nå har vi flere maskinmodeller og automasjonsutrustning som passer perfekt for den norske produksjonen, som jo er dominert av stykkproduksjon mer enn serieproduksjon. Med eksempelvis maskinmodellen F5000, som ble vist for første gang på EMO i fjor, får man en svært fleksibel løsning når man kombinerer denne maskinens 5-akseegenskaper med Hellers nye automasjonsløsninger, svarer Laitinen.

Mye å by på

Under åpent hus fikk gjestene se et omfattende program med presentasjoner rundt en rekke emner, inkludert digital tvilling og automasjonsløsninger. I tillegg var det ulike guidede turer som ga innsikt i Heller’s verden og de mange muligheter for dialog med Heller-nettverket, inkludert datterselskapene GSN, STS, Paatz og Wenzler samt utvalgte samarbeidspartnere.

Nytt 5-akse maskineringssenter

Dette var den første muligheten for besøkende å se på nært hold F 5000, en annen maskinstørrelse fra den nye generasjonen av den 5-aksede F-serien, utstyrt med nye funksjoner og nøkkelkomponenter som motorspindler med HSK-A-63 verktøygrensesnitt og plassbesparende verktøymagasiner av «rack-typen». Med sin modulære design kan, ifølge maskinprodusenten, det nye 5-aksede maskineringssenteret med høy ytelse konfigureres for å passe til et bredt spekter av applikasjoner, noe som sikrer maksimal presisjon og ytelse i produksjonen av små til mellomstore partistørrelser.

Høydepunktene inkluderer fritt sponfall, korte tomgangstider, optimal automatiseringsevne og kompatibilitet med H- og FP-serien for et bredt spekter av emner. F 5000 har også stort utstyrstilvalg, et lite fotavtrykk og utvidelsesmuligheter med teknologier som frese-dreiing, interpolasjonsdreiing, sliping eller «power skiving». Et annet element i F-serien er det reviderte drivkonseptet for de lineære aksene, med dobbel kuleskruedrift i Z-aksen og en betydelig forsterket X-akse. Dr. Manuel Gerst, utviklingssjef i Heller Group, forklarer:

- Både F 5000 og F 6000 gir økt dynamikk i de lineære aksene. I tillegg har vi forbedret posisjoneringstoleransene ytterligere med PRO-pakken. Samlet sett resulterer dette i toppkarakter for nøyaktighet av arbeidsstykket og maskineringstid.

Lite fotavtrykk

Kombinert med Heller’s nye verktøysystemer, beholder F-maskinene sitt kompakte fotavtrykk samtidig som de tilbyr høy verktøykapasitet. Til tross for høy lagringskapasitet er de nesten to meter slankere enn de tidligere modellene. Dette er spesielt nyttig når det gjelder automatisering av flere maskineringssentre. Fire maskiner kan nå plasseres på rad der tidligere bare tre kunne installeres. De ulike ekspansjonsstadiene varierer bare i lengde. Stativene, designet for HSK-A 100-verktøy med lagringskapasitet på 200, 260 og 340 verktøy, er ikke lengre enn 7000 mm. De tilbyr 489 lagringssteder for HSK-A 63-verktøy.

Det plassbesparende arrangementet av verktøyene er avgjørende for de kompakte dimensjonene. Den integrerte foretrukne lagringsmodulen reduserer klargjøringstiden for verktøy betydelig.

Maksimal tilgjengelighet

En automatiseringsløsning med et Heller RSP 12H4 roterende palettlager ble også presentert under åpent hus. Palettautomatiseringen, med totalt 11 palettlagringssteder, sikrer høy fleksibilitet med et lite fotavtrykk.

Maskinmodellen H 4000, automatisert med en Heller RZ 50 robotcelle, ble også utstilt. Den tillater autonom overgang ved å bruke forskjellige festearmaturer i kombinasjon med et 5-posisjons oppspenningsmagasin. Den fleksible automatiseringen av arbeidsstykket, inkludert et Gressel-gripesystem, er spesielt egnet for mellomstor og stor batchproduksjon.

HF 5500, automatisert med den fleksible robotcellen RC 150, har en dobbel griper og depalleteringsfunksjon for å sikre rask håndtering av arbeidsstykker lagret på flere nivåer. Kombinert med en rekke digitale løsninger reduserer fleksibel automatisering av arbeidsstykker ikke-produktiv tid betydelig.

Stort servicetilbud

Heller Services Interface gir et intuitivt betjeningskonsept for å sikre åpenhet i produksjons-, vedlikeholds- og serviceprosesser gjennom hele maskinens levetid. Dette alternativet kan også bidra til å redusere maskinens nedetid ved å tilby evalueringer og statistikk. Visualisering av spesifikk maskinstatusinformasjon, inkludert statusindikatorer for akser, spindler eller andre sammenstillinger, gjør det mulig for brukerne å bestemme slitasjestatus og iverksette forebyggende tiltak for å redusere ikke-planlagt nedetid.

Heller Lens er et nettbasert AI-delidentifikasjonssystem for mobile enheter, utviklet for å gi kundene raskere og mer pålitelig identifikasjon av reservedeler.

myHeller-kundeportal hjelper kundene med å holde oversikt over hele maskinparken. Reserve- og slitedeler kan bestilles raskt og enkelt – fra hvor som helst, når som helst.

Heller Academy tilbyr tilpasset og praktisk opplæring fra grunnleggende til ekspertnivå.

Vil utfordres

Veijo Laitinen viser frem Heller’s utdanningssenter (Academy) der alt fra nyutdannede lærlinger til kunder og servicefolk kan få opplæring i alle Heller’s teknologier.

- Du vet, Heller som selskap tenker helhetlig, også innen kompetanseutvikling. Mange av selskapets medarbeidere har fått starten på sin tekniske utdanning nettopp her. Fra mitt perspektiv, som tidligere har jobbet i flere store internasjonale selskaper, så har Heller noe eget ved seg, noen grunnleggende verdier som jeg tror må finnes for kontinuitet og fremskritt. Det er derfor jeg heller vil jobbe hos Heller, sier Veijo, mens vi vandrer rundt i fabrikken.

Her er det stilt ut de nyeste maskinene utstyrt med de nyeste automasjonsløsningene. Lengst inne i fabrikken står fire Heller-maskiner fullautomatisert med et stort, men kompakt, Fastems-anlegg.

- I praksis utfører vi ordrebasert ubemannet stykkproduksjon av deler til våre egne maskiner som produserer helt og holdent her i Tyskland, og 90 prosent av det her i Nürtingen.

Hvilke forventninger har du for det norske markedet?

- Vi har stor tro på at vår forhandler i Norge, Masentia, vil løfte kunnskapen om Heller til nye høyder. Norge har en spennende industri som skiller seg en del fra resten av Europa, og nettopp det tror jeg vi kan kapitalisere på bare vi vet å nå inn til de bedriftene som vil gå inn i automasjonsalderen, så her vil vi utfordres, svarer Veijo Laitinen.

For mer informasjon se: www.heller.biz og www.masentia.com

Fakta

Heller ble grunnlagt i Nürtingen, Tyskland i 1894 som en liten håndverksbedrift. I dag utvikler og produserer den globale gruppen av selskaper, med mer enn 2600 ansatte moderne CNC-verktøymaskiner og produksjonssystemer for metallbearbeiding. Fem produksjonsanlegg i Europa, Asia og Nord- og Sør-Amerika sikrer pålitelig forsyning til kunder fra mange forskjellige sektorer. I tillegg er Heller representert i alle større markeder med egne salgs- og servicedatterselskaper samt kvalifiserte servicepartnere. Heller’s produktspekter består av 4-aksede og 5-aksede maskineringssentre, fres-/dreiemaskineringssentre, spesial- og prosessmaskiner, maskiner for veivaksel- og kamakselbearbeiding samt beleggmoduler. Porteføljen suppleres av et modulært tjenestespekter og et utvidet spekter av løsninger for digitalisering og automatisering av produksjon.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.281