23948sdkhjf

Verdensnyhet i Norge: Første «super-Mazak» til Ravema Bryne

Like før jul 2023 kom verdens første Mazak med «superkritisk» CO2-kjøling til Ravema på Bryne. Nok en gang ble Jæren sentrum for oppmerksomheten til den japanske maskinprodusenten. Den nye maskinen testes nå ut før den slippes på markedet. Forventningene er høye til ytelser og produktivitet og resultatene så langt snakker for seg selv.

- Det er en litt spesiell historie rundt denne nye Mazak-maskinen, innleder Reidar Kverneland når Maskinregisteret besøker Ravema på Bryne våren 2024.

Maskinselgeren har flere gode historier fra sine mer enn 30 år som selger av Mazak-maskiner, men denne skiller seg ut. Nedenfor kan du lese hvordan det norske fagbladet Maskinregisteret har spilt en viktig rolle i historien til den nye «super-Mazaken».

Mye Mazak på Jæren

- Jæren er godt kjent for Mazak, både i Japan og UK, fordi maskineringsmiljøet her i regionen har omfavnet maskinprodusenten og gjort at vi faktisk har skrevet oss inn i historien til Mazak, forteller Reidar.

Han sikter blant annet til at Aarbakke AS var først i Europa da de kjøpte den store Integrex e800H-II-maskinen i 2013, og de var først i verden med å samarbeide med Mazak om Industri 4.0 gjennom «smart fabrikk»-konseptet til Aarbakke, nå kjent som digitaliseringsbedriften Ignos AS. Aarbakke har også bidratt til videreutvikling av Mazak operatørpanel, som ble mer ergonomisk utformet, akkurat slik man ønsket det hos Aarbakke. Maskineringsbedriften har også blitt vist på video på Mazaks stand på EMO i Hannover.

Eneste i sitt slag

- Hos Årdal Maskinering står verdens første Mazak Integrex i500-AM hybridmaskin med 3000 mm dreielengde, som er den eneste i sitt slag. Det er gildt å ha så fremoverlente kunder, understreket Reidar Kverneland, som selv kan skilte med innspill til den japanske maskinprodusenten og ikke minst den britiske produsenten av spontransportører; Cromar.

- Når jeg selger Mazak er det alltid med Cromar spontransportører og vi har tett dialog med selskapets eier, Ben Crowther. Da jeg foreslo at han skulle lage «Stelth»-utforming inni skjærevæsketanken, for å unngå opphoping av spon i hjørnene, ble det tipset fulgt opp. I dag lages tankene på den måten, sier Reidar.

Stor tillit

Den nye Mazak Integrex i-450H-maskinen som nå befinner seg i demosenteret til Ravema på Bryne har sin egen historie.

- Før jul i 2019 ble Ravema kontaktet av Maskinregisterets redaktør som hadde fanget opp et amerikansk system for effektiv kjøling av skjæreverktøy. Systemet er basert på bruk av flytende CO2-gass og ble utviklet på Mazak-maskiner i USA. Tanken var at redaktøren ville ha teknologien til Norge og foreslo at fordi Ravema forhandler Mazak at det ville være naturlig at Ravema også forhandlet den amerikanske teknologien. Redaktøren reiste over til USA og opprettet kontakt, og dette ledet oss til et samarbeid der Ravema fikk forhandleravtale med det amerikanske selskapet Fusion Coolant Systems, forteller Reidar, og fortsetter:

- Da avtalen var på plass med amerikanerne høsten 2020, og jeg skulle bestille en Mazak fra Japan for å kople til et Fusion Coolant System, ble det gjort en strategisk beslutning sentralt hos Mazak. Maskinprodusenten ville videreutvikle systemet for å møte de strenge kvalitetskravene Mazak stiller til alt de utvikler og selger. Nå fire år senere har Ravema, som første maskinforhandler i verden, fått den første og eneste nye maskinen til testing i vårt demosenter på Bryne. Det sier mye om hvilken tillit Ravema har hos Mazak. Resultatene så langt ser svært lovende ut, sier Reidar med et stort smil.

Dette er superkritisk CO2

- Superkritisk CO2 er en flytende tilstand av CO2 som holdes over kritisk temperatur og kritisk trykk, i vårt tilfelle temperatur på 31 °C og trykk på 74 bar. På dette tidspunktet ser CO2 ut som en gass, men har tettheten av en væske - noe som gir kraftig kjøling og smøring av verktøymaskinen med minimale integrasjonsutfordringer for produksjonsanlegget, forklarer Brian Ahlborn, president og adm. direktør i Fusion Coolant Systems.

Superkritisk CO2 kan også bære og spre kjølte nanodråper av olje for enda kraftigere smøring og løsningene Pure-Cut og Pure-Cut + ble utviklet for å bruke superkritisk CO2 for kjøling, smøring og avansert sponfjerning på ny eller eksisterende verktøymaskin med minimale modifikasjoner.

Resultatene

Da Maskinregisteret var på besøk på Bryne i slutten av mars var maskinselgeren svært optimistisk med tanke på de første resultatene.

- Vi så fort at fresing i 316-stål gikk fire ganger fortere med tilsvarende fire ganger lengre levetid på verktøyene enn ved fresing med konvensjonell metode, uttalte Reidar da.

Den nye Mazak-maskinen er spesialbygget til Fusion Coolant Systems superkritiske CO2-kjøling.

- Den Mazak-maskinen som Maskinregisteret skrev om i USA er en helt vanlig maskin som Fusion Coolant Systems har tilpasset sitt system til. Integrex-maskinen som nå står på Bryne skiller seg ved at den interne infrastrukturen rundt kjøling er tilpasset det amerikanske systemet. Dessuten har Mazak utviklet et nytt pakningsmateriale for denne teknologien, sier Reidar.

Sammen med sin kollega Morten Myhre har Reidar gjort svært mange systematiske tester.

- Vi har fått spesiallaget verktøy med veldig små dyser for å kunne regulere gasstrykket til ønsket nivå. Med CO2, som er en slukkegass, må vi ta hensyn til mengden gass som kommer ut i maskinen og rommet den står i, samtidig som kjølingen skal være optimal. For å gi best mulig kjøling og smøring velger vi å tilsette litt smøreolje, noe som også gir bedre sponavgang og beskytter maskinen inni, forteller Reidar, og legger til:

- Selv om det er et tidkrevende arbeid er det virkelig spennende å se hva vi får til. Dette er nesten som å lære å sykle på nytt. Veldig mange nye faktorer og muligheter som dukker opp. Vi har nå fått teste metoden i stål, syrefast og duplex. Vi kan si at vi så vidt har fått begynt å «pirke litt» i denne teknologien. Ser for oss at vi skal få til lovende resultater framover, forsikrer Reidar.

Inviterer til demo og testing

Under Bryne IndustriExpo, som arrangeres på Bryne 12. og 13. juni, vil det bli demonstrasjoner i den nye Mazak-maskinen.

- Vi har allerede fått mye positiv oppmerksomhet og interesse rundt den nye maskinen så vi regner med at dørene løpes ned når vi kjører i gang maskinen i juni. Alle som vil se og oppleve dette er velkomne til oss, inviterer Reidar Kverneland.

Han oppmuntrer alle som er interessert til å komme med innspill på hva som skal testes.

- Vi vil gjerne teste «alt mulig» for å se hvor de største gevinstene ved denne teknologien er, så kom til oss under Bryne IndustriExpo så tar vi en prat, avslutter Reidar Kverneland.

For mer informasjon se: www.ravema.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062