23948sdkhjf

Os Maskinering med måling i maskin: Økt kvalitet og styrket konkurransekraft

Det er travelt i fabrikken og man ser etter ulike måter å effektivisere på. Gode erfaringer med måling i maskin har gjort at Os Maskineringplanlegger å investere i mer av «samme medisin».

I Hagavik: Hos Os Maskinering får de mange nye ordre som skal effektueres, og behovet for økt kapasitet har ledet til store investeringer i maskiner og utstyr som skal bidra til effektivisering og økt kvalitet. Derfor kjøres det to skift og en del av investeringene er, i tillegg til maskiner, også automasjon samt måling i maskin.

Både store og små deler

Os Maskinering ble etablert i 1981 og er en produksjonsbedrift beliggende i Os kommune, omlag 30 minutter fra Bergen sentrum. Her har bedriften moderne produksjonslokaler på cirka 11.500 m2.

- Vi har i dag omlag 60 dyktige og engasjerte medarbeidere og kjernevirksomheten er knyttet til maskinering av komponenter til elektronikk, shipping og oljeindustrien, sier Jan Mo, daglig leder og medeier i Os Maskinering.

Han forteller at bedriften skiller seg fra de fleste andre maskineringsbedrifter ved at man kan maskinere både store og små deler innen dreiing og fresing.

- Vi er i stand til å maskinere komponenter i dimensjonsområde Ø 5 mm til Ø 2800 mm og inntil 4000 mm lengde, sier Mo.

Bedriften disponerer i dag 35 CNC maskiner, for maskinering av store og små komponenter, både stykk og serieproduksjon i materialer som støpejern, Inconel, titan, duplex, samt plastmaterialer som pom og peek.

Fagkompetanse og erfaring

Bedriften har gjennom 44 år tilbudt tjenester innen krevende maskinering.

- Vår fagkompetanse kombinert med avanserte maskiner gjør oss i stand til å utføre maskinering med høy vanskelighetsgrad. Vi har som definert mål at alle våre ansatte skal ha fagbrev innen sin disiplin, forklarer Mo.

Hos Os Maskinering har alle operatørene kompetanse i programmering av sine maskiner. Edgecam benyttes som programmeringsverktøy.

- Dette gjør oss i stand til å importere alle typer 3-D-filer og benytte disse som utgangspunkt for programmering, noe som gjør programmeringsarbeidet mer effektivt og reduserer faren for feil, sier Mo.

Totalleveranse

Bedriftens satsningsområde vil i fremtiden være å kunne levere ferdige produkter og ikke bare enkeltdeler. Dette gjøres ved tett og godt samarbeide med andre leverandører der Os Maskinering ikke kan utføre tjeneste selv. 

Bedriften tilbyr i dag også tjenester som går utover kjernevirksomheten maskinering, eksempelvis sveising og cladding i ulike legeringer. Dessuten tilbys forskjellige typer overflatebehandling samt flere typer tester. Kvalitetssystemet er sertifisert i henhold til EN-ISO-9001.

Måler i maskin – øker effektiviteten

I den siste tiden har Os Maskinering investert i flere maskiner både med og uten automasjon og det er stadig ombygging og omorganisering for å øke effektiviteten.

- Vi har full hyre med å produsere, derfor gjør vi alt forbedringsarbeid og ombygging mens vi har full produksjon. Det betyr at det tar litt lengre tid, men vi kan gjøre det i vårt eget tempo så kundene ikke blir berørt, sier Per Ivar Hop, forman hos Os Maskinering.

Med høy produksjonstakt og vanskelig tilgang på fagfolk jaktes det på tidstyver og finne frem til prosesser og metoder som kan forenkle, forbedre og effektivisere produksjonen.

- Forbedringsarbeid holder vi på med kontinuerlig og i tett samarbeid med Ing. Yngve Ege ser vi på flere tiltak, eksempelvis internlogistikk, uniforme arbeidsstasjoner og ikke minst måling i maskin, sier formannen.

Hop viser oss rundt i verkstedet og stopper opp ved en maskin.

- Et av tiltakene for å øke effektiviteten er å investere i målesystem for måling i maskin. Vi har Renishaw Inspection Plus programvare med tilhørende RMP60/RMP600 prober i to Mazak Integrex E670 og en I-400, forteller Hop, og fortsetter:

- Vi har fått grundig opplæring i bruk av leverandøren Ing. Yngve Ege, samt hjelpemiddel i programmering av Renishaw; Set And Inspect. Det er en PC-basert APP hvor man enkelt følger bilder og instrukser for programmering av sykluser til proben.

Hop viser veien videre over til nabohallen der det står en rekke større bor- og freseverk.

- Denne Omega 80-maskinen har fått installert en spesialløsning fra Renishaw. Den har en RMP60 modulær probe for å muliggjøre måling av deler innvendig hvor vi må flytte «hele Z-aksen» inn i delen for å komme til måling av innvendig diameter og spor, samt tilhørende Inspection Plus-sykluser, forklarer Hop.

Salgstekniker Karl-Eivind Pedersen fra Ing. Yngve Ege forklarer fordelene:

- Spesialproben vil kunne utføre en sikrere prosess enn dagens, da det vil forenkle måling av diameter som normalt er vanskelig å nå før delen er ferdig maskinert. Nå kan delen måles, verifiseres og justeres forløpende i maskinen. På denne måten sikrer man at delene kommer riktig ut fra maskinen til rett tid og kvalitet. Delene verifiseres så i CMM og sendes ut til sluttkunde.

- Ja, vi ser at effektiviteten øker, vi har færre omstillinger og færre feil, så måling i maskin er noe vi vil fortsette å investere i, konkluderer Per Ivar Hop.

For mer informasjon se: www.osmaskinering.no og www.ege.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.156