23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Sverdrup Steel i tett samarbeid med Stena om resirkulering

Til alles fordel viser det seg stadig at kostnadseffektive og bærekraftige løsninger ofte går godt sammen. Særlig i stålbransjen, ettersom rustfritt stål er 100 % resirkulerbart, har lang levetid og vedlikeholdsfritt.

De siste årene har søkelyset på både kostnadseffektive og bærekraftige løsninger økt i stålbransjen. Som en global leverandør av stål, ønsker Sverdrup Steel i å bidra til en positiv utvikling ved å optimalisere løsninger i den daglige driften. Derfor har selskapet gått i tospann med Stena Recycling.

Stena Recycling er en pioner innen gjenvinning av materialer. Det som andre bransjer kaller skrap, gjør Stena Recycling om til verdi. I Sverdrup Steels tilfelle er stålspon og stålkapp et restprodukt som man må kvitte seg med. Og det er nettopp derfor Sverdrup Steel har hatt Stena Recycling på laget vårt, gjennom flere år. Stena Recycling har hjulpet til med å utvikle praktiske løsninger for å sortere og resirkulere avfallet, og attpåtil gir de Sverdrup Steel verdi i retur.

Økt fokus på bærekraft
Øyvind Sandve og Leif Inge Abrahamsen fra Stena Recycling jobber tett med Sverdrup Steel.

- Stena Recycling har hatt et grunnleggende fokus på bærekraft siden vi ble etablert i 1939, men det tok mange år før vi innså at det var ordet «bærekraft» vi skulle bruke. Sten A. Olsson samlet ulike typer skrap og avfall, som han foredlet og solgte videre, sier Øyvind Sandve.

- Fokuset vårt har økt i takt med samfunnets søkelys på bærekraft. Det var også derfor vi i 2017 investerte omtrent 1 billion SEK i «Stena Nordic Recycling Center». Dette er Europas, og kanskje verdens, mest moderne resirkulerings anlegg. Anlegget ligger i Halmstad i Sverige, og er på størrelse med 40 fotball baner. Her blir komplekse fraksjoner sortert i ulike typer metallsorter helt ned til milligramkor. Dette gjør at vi kan gjenvinne 98 prosent av en bil og 98 prosent av et kjøleskap, skyter Leif Inge Abrahamsen inn.

 Lang prosess
- Etter at sponet har blitt fraktet til dere, hvordan fortsetter prosessen og hvor tar sponet veien?

- Når sponet kommer inn til oss blir det først sortert i fraksjonene dere allerede har sortert i. Deretter sjekker våre operatorer at sponet er av ren kvalitet i henhold til sorteringsbeskrivelsene dere bruker. Dersom det er kommet feil spon i en beholder, tar vi bilder av analysen og sender et forbedringsforslag til dere. Spon som er iblandet flere fraksjoner leverer vi til smelteverk som smelter på utbytte, slik at alle tilsetningene/edelmetallene blir brukt som ny tilsetning for å lage andre metallsorter. Dersom det er helt rene fraksjoner, blir sponet mellomlagret sammen med samme type fraksjoner. Som for eksempel Inconell 625. Deretter selger vi det til et smelteverk som kan smelte det til nye emner av samme kvalitet, svarer Abrahamsen.

-Hvor mye av sponet fra Sverdrup Steel blir resirkulert?

-100  proent av sponet blir gjenvunnet. Fortrinnsvis 1 til 1, fra en fraksjon til samme fraksjon. Dersom det er blandet og må smeltes på utbytte, får vi allikevel brukt 100 %. Dersom det er gjort en feil ved kildesortering som gjør at vi får en blanding som vil være «gift» mot metallene i smelten, vil vi kjøre det gjennom flere prosesser. Dette gjør at vi da sitter igjen med rene fraksjoner som kan smeltes. Hele prosessen foregår i Stena Nordic Recycling Center, forteller Sandve.

Sverdrup Steel
Strandsvingen 2
4032 Stavanger
Stavanger
Norge
Org. nr.: NO862380592

Kontaktperson

Send til en kollega

0.047