23948sdkhjf

Norsk industri bidrar til en bedre verden

| Medlemsnyhet | Bedrift Maskingrossisternes Forening

Valgkampen går mot slutten når jeg skriver dette, og når du leser det er det klart hvem som skal styre Norge de neste fire årene. Personlig mener jeg at denne valgkampen har vært vanskeligere og mer populistisk enn noen side.

Klima er en av de viktigste sakene, men hvorfor må alt karakterers som bek-svart?

Det ser ut til at den eneste gruppen som er lov å mobbe og håne er hvite middeladrende menn, og der er karakteristikkene grenseløse for hvor ille denne gruppen har forvaltet verden i sin voksne alder. Norske arbeidere har i stor grad kjørt jorda i grøfta og nå står en ny generasjon klar som krisearbeidere. I vår forening representerer vi både anleggsbransjen og industrien, og jeg kjenner meg ikke igjen i historiefortellingen. Hvor ble det av alle de gode tiltakene som har vært gjort? De som kan brukes som de gode historiene og motivasjon for andre? De som vi skal bygge på for ytterligere å jobbe sammen mot en enda grønnere fremtid?

Det er over femten år siden jeg snakket med en industrileder som var levende opptatt av bærekraft og hvor positivt det også var for økonomien i bedriften. De tjente på det tidspunktet et sekssifret beløp bare på kildesortering. Utslipp kommer i stor grad fra energiforbruk og prosesser som ikke er optimale. For en entreprenør er utslippene synonymt med drivstoff-forbruk inntil man får nullutslippsmaskiner. For hver liter man kan spare gjennom bedre planlegging av oppgavene, vedlikehold av motorer og unngå tomgangskjøring, blir bunnlinjen bedre. Hvem er ikke med på det?

For industrien gjelder det i stor grad å få ned energiforbruk på oppvarming og prosesser, og ikke minst rensing av utslipp fra prosessindustrien. Både innenfor aluminiums- og mineralgjødselproduksjonen har prosessforbedringer bidratt til kraftig reduksjon av klimagassutslipp. Og for hver kWt vi sparer i produksjonen blir bunnlinjen bedre i industrien. Vi bør løfte disse faktaene frem og motivere til å fortsette, i stede for å la politikerne fremstille oss som verstingene i klassen.

Viste du at for all norsk økonomisk aktivitet, hvis vi måler utslipp per produsert krone siden 1990 og frem til 2020, så er reduksjonen på hele 49,2%? Så får vi heller diskutere om vi skal redusere den økonomiske veksten og velferden i landet, men vi må kalle en spade for en spade. I dag utgjør klimagassutslipp fra fastlandsindustrien 23% av utslippene våre, og siden 1990 har vi fått til en reduksjon i utslippene på 42%. Og vi skal klare mer!

Trusler og skremselspropaganda fører sjelden til motivasjon og endring. La oss heller heie på hverandre, støtte hverandre og motivere til endring for en grønnere fremtid. SMART industri vil i 2022 vise frem og heie på de gode løsningene, så ved å besøke oss vil du garantert få med mange gode ideer for den grønne fremtiden!

SMART industri 10. – 12. mai 2022 på Norges Varemesse i Lillestrøm

Av Tone Linberg Grøstad, Maskingrossisternes Forening.

Medlemsnyhet

Bedrift
Maskingrossisternes Forening

Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo
Norge
Maskingrossisternes Forening

Send til en kollega

0.079