23948sdkhjf

Møt fremtiden med dataadministrasjon

Slagkraftig programvareplattform skal ifølge Sandvik Coromant gi avkastning på investering (ROI) for produsenter i løpet av uker. Det er på tide å lytte til det maskinene sier ved å koble opp maskinverkstedene sine.

 

Det industrielle tingenes internett (IIoT) øker endringshastigheten når det gjelder oppkobling av maskiner. Likevel viser en ny rapport at under 30 prosent av produsentene i utstrakt grad har tatt i bruk Industri 4.0-teknologier.

 

Uforutsigbarhet og endringer

IIoT har kanskje hatt større innvirkning på bearbeidingsindustrien enn på noen annen industrigren. IIoT-markedet forventes å vokse fra 68,8 milliarder US-dollar i 2019 til 98,2 milliarder i 2024, og likevel viser en nylig rapport, Industri 4.0 og innføring av smart produksjon av IoT Analytics, at implementeringen av Industri 4.0-teknologien fremdeles går sent blant produsentene.

Omleggingen fra lineære anleggsoppsett til dynamiske og sammenkoblede systemer er en av dagens største utfordringer for maskinverkstedene. Noen er usikre på hvordan Industri 4.0 passer inn i deres etablerte måte å gjøre ting på. Mange tror at en innføring av Industri 4.0 i de eksisterende produksjonsoppsettene er fryktelig kostbart — men det trenger det faktisk ikke å være. Andre produsenter ser ingen grunn til å oppgradere sine nåværende verktøyoppsett og prosesser.

Ulike virksomheter vil være på forskjellige stadier på reisen mot å akseptere digitalisering med hvert sitt spesifikke syn på hvordan dette kan gjøres.

Men de må bestemme seg, for COVID-19 vil fortsatt bety en uforutsigbar fremtid for industrien. I sitt nylige COVID-19: Orienteringsskriv beskriver analyseselskapet McKinsey & Company det kommende klimaet for produsenter som “den neste normaliteten”, der produsenter kan forvente uforutsigbare og varige endringer i kundemarkedene.

 

Må handle raskt

Ifølge rapporten vil det kreves tilpasningsdyktighet hvis produsentene skal klare å finne en økonomisk og samfunnsmessig levedyktig vei videre. Og rapporten fra Pricewaterhouse Coopers (PwC) om COVID-19: Hva betyr det for industriproduksjonen anbefaler at selskap må ekspandere til nye bransjer — og utnytte friske inntektskilder — enten fordi de tvinges til det på grunn av døende markeder, eller rett og slett fordi de griper sjansen.

 

Produsentene må få på plass disse konseptene nå for å tilpasse dem til eksisterende prosesser, og de må gjøre det raskt og kostnadseffektivt — Spørsmålet er bare hvordan?

 

Mer data, mer problemer?

Heldigvis finnes det en løsning med en slagkraftig — og likevel enkel — tilnærming. Sandvik Coromant lanserte i 2018 for første gang sin nyeste CoroPlus MachiningInsights-plattform, en videreføring av selskapets CoroPlus-serie med tilkoplingsprogramvare, under messen International Manufacturing Technology Show (IMTS) i Chicago, USA. Plattformen ble utviklet for å gi produsenter bedre oversikt over CNC-verktøymaskiner og maskineringsprosesser, og for å levere de verktøyene som trengs for å analysere, identifisere og eliminere vanlige kilder til nedetid og ineffektivitet.

En slik plattform burde være nyttig etter hvert som både Industri 4.0 og det industrielle tingenes internett (IIoT) akselererer endringshastigheten når det gjelder tilkopling. Svaret ligger i datamengden som skal administreres. Alle styrte maskiner med en Ethernet-port kan sende informasjon til MachiningInsight i større mengder enn de fleste CNC-verksteder samler inn i dag, slik at de kan lage produksjonsdataanalyser for å forbedre verkstedets effektivitet og generelle utstyrseffektivitet (OEE).

Når det gjelder forskjellige produsenter i ulike stadier på IIoT-reisen, vil maskiner som er nyere enn 10 til 15 år, sannsynligvis allerede være klar for tilkobling til nettverket, og det finnes adaptere for eldre maskiner som også gjør dem nettverkskompatible. MTConnect, den produksjonstekniske standarden for henting av prosessinformasjon fra numerisk styrte verktøymaskiner, er den etablerte protokollen som brukes til å kommunisere med Sandvik Coromants CNC-programvare. Den kan også kobles til andre typer produksjonsutstyr som bruker standard kommunikasjonsprotokoller.

 

Et spørsmål om sikkerhet

En side ved MTConnect som mange stusser over er at protokollen bare tillater enveiskommunikasjon. Noen vil kanskje mene at bruken av enveis- og ikke toveiskommunikasjon er en ulempe. Sandvik Coromant skjønner argumentet, men utviklerne av MTConnect hadde svært gode grunner til å gjøre protokollen enveis.

På bakgrunn av mine egne mangeårige erfaringer med arbeid i maskinverksteder, lurer jeg fremdeles på hvordan vi kan fjernstyre utstyr som er omgitt av mennesker, og samtidig garantere deres sikkerhet. Enveiskommunikasjon gir brukeren kontroll over maskinen, for en enklere og tryggere strategi.

Et annet sikkerhetsproblem er at toveiskommunikasjon gjør en verktøymaskin vanskeligere å administrere med tanke på nettsikkerhet. Mange av dagens CNC-maskiner bruker Microsoft Windows, som historisk er kjent for å kunne ha sårbarheter. Ved å begrense dataflyten til enveiskommunikasjon, bidrar vi til å eliminere dette problemet og sørger for at fabrikkens multifunksjonsmaskin ikke blir krevd for løsepenger!

 

Bedre tilgang

Etter lanseringen har MachiningInsights dokumentert sin nytteverdi på verkstedgulvet. Før man tok i bruk MachiningInsights, måtte en inspektør hver morgen føre inn ytelsesindikatorer fra gårsdagens produksjon i et flytskjema, og distribuere denne informasjonen til ledelsen og til operatørene i produksjonen.

Hvis operatøren forandrer matingen, et verktøy brekker eller maskinen har stått rolig i et visst antall minutter, kan brukerne ved hjelp av MachiningInsights konfigurere e-post- eller SMS-varsler basert på én eller flere av over 20 betingelser eller hendelser, som bare er noen få av hverdagssituasjonene som bidrar til maskinstillstand.

Plattformen leveres med et sett med forhåndskonfigurerte rapporter og dashbord, slik at kundene raskt kan komme i gang, men de kan også endre dem eller lage sine egne. Brukere kan logge seg på sitt MachiningInsights-nettsted og se alt de har fått tilgang til av verkstedets administrator. Alle som ønsker å se disse dataene kan åpne sanntid-dashbordene eller -rapportene, og få oversikt over det som skjer akkurat nå i stedet for det som skjedde i går. Inspektøren får nå mer tid til å handle på grunnlag av informasjonen, i stedet for bare å samle den inn for historikkformål.

Hvis produsentene allerede har på plass et Enterprise Resource Planning (ERP)-system, og gjerne vil slippe å installere en ny programvarepakke, har Sandvik Coromant et standard applikasjonsprogrammeringsgrensesnitt (API) som datakyndige bedrifter kan bruke til å koble MachiningInsights til en annen programvare. Det er sikkert, lett å installere og det kan gjøres med eller uten støtte fra Sandvik Coromant.

Som for all programvare som en tjeneste må det betales et lite abonnementsgebyr ut fra plattformnivået og antall maskiner som skal overvåkes - en liten pris å betale for bedre oversikt, enkel bruk og vesentlig større muligheter for kontinuerlig forbedring. ROI oppnås normalt i løpet av uker eller måneder - ikke år.

 

Nye metoder for automatisering

I rapporten COVID-19: Hva betyr det for industriproduksjonen gir PwC dessuten følgende råd til produsentene: "Regn med en bratt læringskurve når bedrifter utvikler nye arbeidsmetoder som innebærer flere eksterne medarbeidere og automatisering i verkstedhallen."

For verksteder som kjører ubemannet eller med liten bemanning, kan MachiningInsights overvåke spindel- og servolaster, makrovariabler og driftsstatus, og hvis maskinen er utstyrt med de rette sensorene, også temperatur, effekt og mer.

MachiningInsights er en abonnementsbasert programvaretjeneste som fjerninstalleres av Sandvik Coromant. Når kundene har identifisert maskinene de ønsker å overvåke, kan de gi Sandvik Coromant tilgang til serveren sin via TeamViewer eller lignende programvare for fjernstyring, slik at de kan installere tjenesten.

IloT vil fortsette sin raske vekst, og gi en rekke fordeler med hensyn til produktivitet, fortjeneste og vedlikehold for maskinverksteder som er villige til å overvinne sin motvilje mot å satse fullt ut på Industri 4.0. Gjennom bruk av en kraftig, men enkel programvare, og ved å inngå partnerskap med en anerkjent leverandør som Sandvik Coromant, kan produsenter gå digitalt på egne betingelser - og bli en del av de 30 prosentene blant produsentene som står rustet til en uforutsigbar fremtid.

 

For mer informasjon se: www.sandvik.coromant.com

Kilde: Sandvik Coromant

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.144