23948sdkhjf

JB Maskinering robotiserer på 1-2-3

Allerede etter et par uker etter installasjonen av den samarbeidende roboten besluttet bedriftsledelsen hos JB Maskinering AS å anskaffe en ny. – Robotisering er mye enklere enn vi hadde forventet, uttaler Sverre Bokn, daglig leder i bedriften.

 

Det er stor aktivitet hos JB Maskinering og i tillegg til toskiftproduksjon ønsket man å finne en løsning for å øke produksjonskapasiteten.

- Vi har kanskje brukt lang tid, men vi har lett etter en fleksibel løsning for å robotisere i et par år før vi landet på denne samarbeidende roboten, eller coboten om du vil. Vi fikk se robotcellen fra Imperietek AS - Easy CNC – demonstrert, og forstod med en gang at dette er noe for oss, forteller Sverre Bokn.

 

Fremoverlent familiebedrift

JB Maskinering AS ble startet av Jon Bokn i 1986. Han hadde 12 år bak seg på Trallfa Robot (ABB Robotic) hvorav de fem siste år som avdelingssjef på produksjonsavdelingen. Etter ni år med hardt arbeid flytter bedriften inn i et nybygg på Håland industriområde. Fem år senere utvides produksjonsarealet og i 2001 overtar sønnen Sverre Bokn som daglig leder.

Bedriften utfører prototypeproduksjon og produksjon av små og mellomstore serier, alt fra finmekanikk til grovere produkter.

- Vi arbeider etter NS - ISO 9001:2008-standarden og har utviklet vår egen kvalitetsikringshåndbok i samarbeid med Johnsen Bedriftsrådgivning AS. Denne kan du få tilsendt hvis du ønsker det, uttaler Sverre Bokn når Maskinregisteret er på besøk.

 

Bestilte ny etter 17 dager

Med vår «robotoppvekst» gjennom Jon Bokns erfaringer i Trallfa, var det naturlig å se etter robotløsninger for vår maskineringsbedrift, men det var få løsninger i markedet som var «formålstjenlige», sier Sverre Bokn.

- Det var noe skepsis blant maskinoperatørene i verkstedet da coboten ble installert, men etter noen dager var skepsis snudd til interesse, og vi har fått mange gode forslag til hva vi kan automatisere med en cobot. Resultatene ble åpenbare umiddelbart og vi besluttet etter at «Reidun» hadde vært i drift i 17 dager at vi må ha en til, kanskje også flere i fremtiden, understreker Sverre Bokn, og legger til:

- Med en pris på under 60.000 euro og kun tre dager med installasjon var vi oppe å gå fra den første dagen coboten var på plass. Pluss for at «alle» kan programmere den. Denne investeringen redder arbeidsplasser hos oss, maken til investering, uttrykker bedriftslederen.

 

Slik virker «Reidun»

Robotcellen fungerer slik: For å programmere behøver du kun fire tastetrykk og døren på CNC-maskinen åpnes automatisk, coboten mater inn emnet, døren går automatisk igjen, del blir maskinert, dør går automatisk opp når delen er ferdig, coboten griper delen som fremdeles sitter fast i stangemnet, delen vris frem og tilbake til den løsner, coboten flytter delen bort til en slipemaskin, som automatisk slås på, og sliper delen. Når ferdig slippes delen i en boks. Fiks ferdig!

- Vi ville gi coboten en personlighet, og her på Jæren har vi et uttrykk som beskriver noen som kan «alt»: Reidun. Så derfor fikk UR-coboten navnet Reidun, og foruten inn- og utmating samt sliping, som coboten nå utfører, er våre medarbeidere i full gang med å finne på flere funksjoner vår hjelpende «arm» kan få, sier Jøran Bokn, sønn av Sverre og barnebarn til grunnlegger Jon.

- Vi ser ferm til flere coboter i vår produksjon, det er nok en av de viktige investeringene vår bransje må ta for å opprettholde konkurranseevnen, konkluderer Sverre Bokn.

 

For mer informasjon se: www.jb-maskinering.no og www.imperietek.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.174