23948sdkhjf

Suksess for nasjonal AM-konferanse i Hammerfest

AM-KONFERANSE: Når 180 deltakere reiser helt til Hammerfest for AM-konferanse sier det mye om behovet for en møteplass for miljøet innen additiv produksjon i Norge. Det sier også ganske mye om hvor godt mottatt fjorårets arrangement var, som var det første i sitt slag.

Superlativene har haglet på LinkedIn etter AM-konferansen i Hammerfest som ble holdt 12. til 13. mars i år. Fjorårets suksess med 170 deltakere i Trondheim ble slått og hele 180 deltakere fra hele verden, på tvers av flere forskjellige bransjer, ble samlet i verdens nordligste by for å dele og diskutere læring og erfaringer fra hele AM-økosystemet.

Sosialt og faglig

Det er Norwegian Additive Manufacturing Cluster – NAMC – som står bak den nasjonale AM-konferansen som var lagt til Arktisk Kultursenter. Styret og foreningens leder, Jan Tore Usken, har lagt ned mye arbeid i å sette sammen et solid faglig, men også sosialt program. I tillegg til konferanse var det minimesse med utstillere fra bransjen samt bedriftsbesøk.

Det hele startet på restaurant Slakteriet kvelden før konferansen ble åpnet med «Beer & AM», nettverksmøte for foredragsholdere og konferansedeltakere. Allerede her ble det klart at AM-miljøet hadde mye å snakke om, praten gikk livlig og deltakerne uttrykte stor tilfredshet med både mat og drikke.

Favner bredt

Etter at ordføreren i Hammerfest, Terje Rogde, holdt åpningstale på første konferansedag var det 30 talere som fulgte etter med sine presentasjoner i et tett, men effektivt program. Det var fire foredragsholdere per time og lange pauser for nettverksbygging og besøk på minimessen.

Tema for konferansen strakk seg fra akademiske innlegg via digital produksjon til fokus på ulike AM-metoder og materialer. Flere bedrifter fortalte om sine konkrete erfaringer med additiv produksjon og hvor de beveger seg innenfor fagfeltet.

Konferansen samler et bredt felt innen additiv produksjon, både med tanke på ulike typer materialer som metall, polymerer, betong og keramer, og bransjer som bygg, energisektor, bil-, fly- og petroleumsindustri, i tillegg til helse og sosialsektoren.

Emner som bærekraft, digitale reservedeler, «on demand production» og sirkulær økonomi vitner om at konferansekomiteen har tenkt helhetlig.

Mange av dem Maskinregisteret snakket med under konferansen var positive til den store bredden, og har forventninger om at man til neste års konferanse kan spisse temaene med såkalte «break out sessions», altså arrangere parallelle sesjoner for eksempelvis ulike materialer eller bransjer.

Blant foredragsholderne var det fra akademia NTNU, Forsvarets Forskningsinstitutt og DNV. Fra energisektoren og deres leverandørkjede var det innlegg fra Vår Energi, Equinor, OneSubsea, Moreld Apply, Valland, Flux og AkerBP.

Fra maskinprodusentene og -leverandørene var det presentasjoner fra 3DCeram Sinto, Nikon SLM Solutions samt Roboze og Biesterfeld.

Fra den norske industrien fikk vi interessante innslag fra Forsvarsbygg, Veidekke, Stamas, AM North, Nordic Additive Manufacturing (NAM), Kverneland Group Operations og Årdal Maskinering, Grieg Seafood og GSG AS og utenlandske ved Northrop Grumman Corp og Caracol.

Tjenesteleverandøren Pelagus snakket om hvordan distribuert «on-demand» AM muliggjør en mer robust og effektiv forsyning. Fra materialprodusentene hørte vi bidrag fra Voestalpine High Performance Metals.

Minimesse

I vrimlerommet i Arktisk Kultursenter var det miniutstilling der man i pausene eksempelvis kunne se live 3D-printing hos Biesterfeld, diskutere de mange mulighetene innenfor AM med fagfolkene fra Protech Norge, Equinor, Additive Industries, Pelagus 3D, PLM Group, Future Materials Catapult Centre, Mechatronics Innovation Lab, Wayland Additive og Biesterfeld Norge med Roboze.

Første dag av konferansen ble avsluttet med felles middag på Arktisk Kultursenter.

Besøk hos AM North

Etter at alle foredragsholderne hadde sagt sitt på konferansens andre dag var siste post på agendaen et besøk hos det nystartede selskapet AM North i Hammerfest. Her fikk deltakerne omvisning i lokalene som befinner seg på Polarbase og i lagerbygget til de fysiske reservedelene til produksjonsskipet Johan Castberg.

Det er et godt utrustet AM-lab som i tillegg til sin Lasertec 30 Dual metallprinter fra DMG MORI nylig også installerte sin nye 5-akse fresemaskin, en DMG MORI CMX 50 U. Fra før av har de blant annet Markforged polymerprinter og HandySCAN 3D-skanner fra Creaform.

Dette sier de

De mange positive tilbakemeldingene under konferansen, og senere på LinkedIn, vitner om et AM-miljø som omfavner den nasjonale AM-konferansen, her er noen av uttalelsene etter konferansen:

«Tirsdagen var full av utmerkede presentasjoner og brukereksempler fra AM-tjenesteleverandører, OEM-er, sluttbrukere og leverandører.»

«Det var en flott mulighet til å se hva alle har jobbet med de siste 12 månedene og mer, og det har vært et privilegium å dele noen flotte øyeblikk med strålende mennesker på en så fantastisk beliggenhet.»

«Er takknemlig for muligheten til å fordype oss i AM-verdenen sammen med lidenskapelige individer fra hele Norge og utlandet på NCAM2024. De siste dagene har vært fylt med innsiktsfulle diskusjoner, inspirerende presentasjoner og nyttige kontakter.»

«Arrangementet har vært en virkelig suksess, og dessuten står det som en av de mest spennende opplevelsene i livet mitt å ha reist til verdens nordligste by for å delta i utveksling av ideer og innsikt med eksperter og entusiaster fra AM-miljøet.»

«Det er fantastisk at det samles så mange mennesker på én plass som ønsker å skape, lære, lytte og dele. Dette er fremtiden, det er det ikke noe tvil om.»

«Under arrangementet hadde vi engasjerende diskusjoner, innsiktsfulle økter og verdifulle nettverksmuligheter.»

«En stor takk til alle som kom og holdt noen veldig interessante og spennende foredrag om AM og 3D-printing. Tusen takk til arrangørene med Jan Tore Usken i spissen og til kulturhuset som ga en formidabel service.»

«Vi hadde gleden av å møte noen av de flinkeste produksjonsguruene, materialingeniørene og digital transformasjonsekspertene.»

De fleste som har uttalt seg melder om at de ser frem til å delta på neste års konferanse. Den forventes å bli arrangert i Bergen eller Stavanger.

I mellomtiden kan du delta på AMEnergySummit 2024 den 24. og 25. juni i år. Det blir hos DNV i Veritasveien 1, 1363 Høvik, Bærum. Du får mer informasjon om arrangementet her: https://lnkd.in/dnqthVcm

Følg med i Maskinregisteret for flere artikler om additiv produksjon og meld deg gjerne inn i AM-foreningen på www.norwegianam.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078