23948sdkhjf

Mer egenproduksjon i Norge: GMV øker robotiseringen

Suksessen med det egenutviklete hulltakingkonseptet Snapdrill fører til økt behov for automasjon og robotisering. GMV AS satser blant annet på Halter robotcelle for mer ubemannet produksjon.

 

Maskinregisteret vender tilbake til maskineringsbedriften GMV AS. For her skjer det stadig nye ting. Nye produkter utvikles, og nye investeringer i maskinparken følger etter.

 

Tenke nytt

- Vi har fått stor suksess med boremaskinen Snapdrill. Det har gitt oss inspirasjon til å videreutvikle verktøykonseptet som nå også omfatter et spesielt rilleverktøy til bruk på håndholdte batteriverktøy, slik som med Snapdrill, forteller daglig leder i GMV AS, Tor Ole Talgø med et stort smil om munnen.

Sammen med konstruktør og utvikler Richard Heng har Tor Ole fått på plass en funksjonell prototype på det nye rilleverktøyet, nå gjenstår testing og optimalisering.

- Vi ble så inspirert over den positive mottakelsen Snapdrill har fått i det globale markedet at vi tenkte at det kanskje er flere produkter vi kan utvikle som hjelper håndverkere i felt, forklarer Tor Ole, og fortsetter:

- Byggenæringen er full av håndverkoppgaver som eksempelvis gjøres ute på bygg, anlegg og skip. Fellesnevneren er at det ofte er utfordrende HMS knyttet til oppgavene og tidsbruken blir stor når tunge og store maskiner og utstyr benyttes. Hva om vi tenker helt nytt?

 

Sparer tid og materialer

Som sagt så gjort; Tor Ole og Richard gikk i gang med å kartlegge ulike operasjoner og maskinløsninger knyttet til arbeid ute i felt. De fatter stor oppmerksomhet til en rillemaskin som benyttes ved rørlegging.

- En vanlig rillemaskin, eller rullevalse, veier fra 50 til 80 kilo. Den er så stor at den ikke blir like mobil slik et håndverktøy er. Resultatet er at håndverkeren må forflytte seg fra der arbeidet utføres og til maskinen, som står på mer eller mindre fast plass, for hver gang en ny oppgave skal utføres, sier Tor Ole, mens han gjør klar prototypen på bordet i møterommet hos GMV. På storskjermen viser han bilder av eksisterende rillemaskiner ute i felt.

- Ved å konstruere en håndholdt rillemaskin sparer man opptil 75 kilo med materialreduksjon. Vår patentsøkte løsning veier bare fem-seks kilo, og det blir et bedre miljøavtrykk.

Nå viser han hvordan prototypen fungerer og poengterer den kraftige, men kompakte konstruksjonen.

- Tenk deg hvor mye tid man sparer på å ha med seg verktøyet istedenfor å måtte gå til den stasjonære maskinen hver gang en ny oppgave skal løses, kommenterer Tor Ole.

Nå jaktes nye ideer til forbedrede verktøyløsninger i felt.

 

Automasjon gir norsk produksjon

Det er tid for en tur ut i verkstedet og Tor Ole leder an.

- Her ser du vår nye robotløsning fra Halter. Den jobber opp mot en DMG MORI NTX 1000 5-akset frese-dreiesenter. Får vi det som vi ønsker blir det mye mer automasjon her på huset. Produktene vi nå utvikler blir det serieproduksjon av og da kan vi være lønnsomme også her i landet. Hadde vi ikke satset på robotisering ville vi ikke produsert i Norge, mener Tor Ole, og legger til:

- Hvis vi skal drive konkurransekraftig industri også etter oljealderen må vi skape grønne innovative produkter som produseres i Norge, bedyrer bedriftslederen.

Han estimerer at som en tidligere ren underleverandørbedrift vil produksjonen hos GMV i fremtiden bli 80 prosent egne produkter.

 

Grønn teknologi

Tor Ole fortsetter omvisningen og vi stopper opp ved en relativt stor konstruksjon, cirka ti meter lang.  

- Dette er en egenutviklet fresejig til testing av vårt egenutviklede konsept for P&A (plug and abandonment) av oljebrønner. Her snakker vi om at man kan spare store mengder penger og forbedre miljøfotavtrykket, forklarer Tor Ole begeistret.

Tradisjonell metode ved å avslutte og stenge oljebrønner er å benytte en offshore jack-up jig, eller selvhevende enhet, som er en type mobil plattform som består av et flytende skrog utstyrt med en rekke bevegelige ben, i stand til å heve skroget over havoverflaten.

- Vår løsning går ut på å unngå å heve «casingen» til overflaten, og heller frese bort nødvendig del av casingen og la metallsponet bli igjen i brønnen som skal stenges. Da sparer man mye tid og slipper å pumpe metallspon opp til overflaten. Vår løsning kan frese 50 meter casing på 10 timer, forteller Tor Ole.

Han legger til at prosjektet har vært gjort i tett samarbeid med Equinor og Aker BP, samt at man har mottatt støtte fra Forskningsrådet. I prosjektperioden hadde man en stipendiatstudent fra Universitetet i Stavanger som jobber på prosjektet en dag i uken.

- Som du ser har vi hendene fulle med egne produkter, men også med fulle skift som produserer for oljeindustrien. Det blir ikke lenge før det kommer nye maskiner og automasjon her på huset, avslutter Tor Ole Talgø.

 

For mer informasjon se: www.gmv.as

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.218